Cioloș a vorbit la telefon cu Cîțu. Negocierile USR cu PNL și UDMR încep miercuri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cioloș a declarat, marți dimineață, că a avut o discuție telefonică cu președintele PNL Florin Cîțu și liderul UDMR Kelemen Hunor, care au fost de acord să se întâlnească miercuri, pentru a începe discuțiile.
"Obiectivul este să pregătim un guvern rapid, care să lucreze pentru români şi să gestioneze situaţia de criză. Pentru asta vom apela la partenerii de coaliţie PNL, UDMR, minorităţi. Nu cred că aceste partide ar refuza discuţiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză, inclusiv sanitară. Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate. (...) USR nu se teme să-şi asume guvernarea, situaţia gravă socială, sanitară, avem şi o iarnă grea. Important este să instalăm un guvern cât mai repede. Oferim responsabilitate şi cerem responsabilitate şi din partea partenerilor noştri cu care împărtăşim viziunea politică - PNL, UDMR şi minorităţi", a spus Cioloş.
Președintele USR a subliniat faptul că formațiunea pe care o conduce nu dorește să negocieze cu AUR și PSD pentru formarea unui Guvern, deoarece ”nu avem compatibilități politice”.
”Noi ne asumăm aici niște măsuri de guvernare care nu cred că sunt compatibile cu felul în care PSD și AUR văd lucrurile.” - a precizat președintele USR.
Cioloș este conștient și de faptul că există posibilitatea ca desemnarea sa ca premier de către președintele Klaus Iohannis să fie doar un joc politic, așa după cum a susținut și fostul președinte al PNL, Ludovic Orban.
Cu toate acestea, liderul USR a decis să accepte provocarea, deoarece România a ajuns ”într-o situație de criză”.
”Știu că, de multe ori, în politica din România, astfel de mișcări sunt văzute ca și jocuri politicianiste, capcane și așa mai departe .. sau în unele cazuri sunt jucate în mod populist. Noi ne-am asumat în mod foarte direct și foarte onest această responsabilitate, dincolo de orice idei, de jocuri pe care pot să le aibă unele partide, pentru că cred că e și un moment al adevărului în politica românească. Am ajuns într-o situație de criză, și în această situație politicienii trebuie să-și asume responsabilități, nu doar să facă calcule în interesul partidelor pe care le reprezintă sau pentru a se menține la putere.” - a spus Cioloș.
Dacian Cioloș este un europarlamentar obișnuit cu politicile de la Bruxelles și mai puțin cu cele de la aici, de la București. Acesta are la dispoziție, potrivit Constituției, 10 zile pentru a-și forma cabinetul, pentru a-și desemna cabinetul.
Misiunea lui va fi una deloc ușoară, pentru că partidul sau are doar 80 de aleși, și mai trebuie 154 de voturi pentru a fi învestit în Parlament, așadar ar trebui să aibă susținerea clară, fățișă, a PSD-ului, iar social democrații nu sunt deloc dispuși să voteze un Guvern condus de Dacian Cioloș.
Ei spuneau în glumă, la partid, că ar face asta numai dacă ar trebui să fie forțați.
Cioloș, nominalizat de Iohannis să formeze un nou GuvernDacian Cioloş a fost nominalizat, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Tot luni seara, Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a decis echipa de negociere, care este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu.
De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.
"În concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare", a declarat Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă.
Ce prevede ConstituțiaConform articolului 103 din Constituţia României, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Dată publicare: 12-10-2021 07:28