Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu, excluși din PSD. Stănescu: ”Partidul a făcut o mare greșeală”

Liderul PSD Dâmbovița Adrian Ţuţuianu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au fost excluşi din partid în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv Naţional al PSD. La finalul şedinţei, Marian Neacşu a anunţat că vor face contestaţie.

CITIȚI în acest articol - cele mai importante momente ale zilei:

-► Marian Neacșu: ”Nu ni s-a adus niciun fel de argument decât elucubraţii, afirmaţii fără niciun fel de temei” - Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu - excluşi din PSD -► Liviu Dragnea: Va fi o şedinţă a CExN neplăcută -► Surse: Marian Oprișan ar fi popus în ședință ca doi lideri PSD să fie excluși din partid - Robert Negoiţă spune că va vota împotriva oricărei excluderi în şedinţa CExN al PSD -► Dragnea, despre excluderi din PSD: ”Tot ce e posibil” -► Adrian Ţuţuianu: Nu plec din PSD, colegii mă susţin

Decizia vine după ce, la mijlocul lunii septembrie, trei lideri ai PSD - Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu - au semnat, în numele unui comitet de iniţiativă, o scrisoare prin care au solicitat demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD şi de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Semnatarii au susţinut că situaţia juridică “vulnerabilă” a lui Liviu Dragnea “a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”.

Citește și
Gabriela Firea, Liviu Dragnea
Firea: Nu am de ce să fug de CEx, nu mi-e rușine cu activitatea mea

Potrivit lui Marian Neacșu, nici el, nici semnatarii scrisorii anti-Dragnea nu au avut vreo intenţie să voteze împotriva Guvernului.

"Noi am fost şi vom rămâne - nu vom mai rămâne - soldaţi credincioşi şi serioşi ai partidului. Nu o să luptăm împotriva partidului. Asta este o problemă (n.r. - excluderea) pe care o vom analiza noi şi colegii noştri, dacă vor mai fi alături de noi, şi vom lua deciziile corespunzătoare", a arătat Marian Neacşu.

La rândul său, Adrian Ţuţuianu afirmă că acesta este un moment dificil, care era însă de anticipat, precizând că decizia privind excluderea sa a fost luată în ziua în care se împlinesc 20 de ani de când el a intrat în PSD - ca purtător de cuvânt în judeţul Dâmboviţa.

Cronologia evenimentelor, luni, 5 noiembrie:

ora 18:30 Liviu Dragnea a reacționat după excluderile lui Neacșu și Țuțuianu: ”erau necesare”.

Declarațiile făcute de Dragnea, AICI.

ora 16.45 Secretarul general al PSD Marian Neacșu, după ce s-a votat pentru excluderea sa din partid:

"Bineînţeles că vom face o contestaţie, pentru că este o execuţie publică fără niciun sens. Nu ni s-a adus niciun fel de argument decât elucubraţii, afirmaţii fără niciun fel de temei, am devenit pe nepusă masă şi trădătorii partidului, şi oamenii care negociau pe ascuns cu altcineva. E foarte interesant cum am reuşit să trec dintr-o extremă în alta, în opinia altora", a declarat Marian Neacşu, care susţine că la baza deciziei au stat nişte "motivaţii aiuritoare".

Potrivit acestuia, nici el, nici semnatarii scrisorii anti-Dragnea nu au avut vreo intenţie să voteze împotriva Guvernului.

"Noi am fost şi vom rămâne - nu vom mai rămâne - soldaţi credincioşi şi serioşi ai partidului. Nu o să luptăm împotriva partidului. Asta este o problemă (n.r. - excluderea) pe care o vom analiza noi şi colegii noştri, dacă vor mai fi alături de noi, şi vom lua deciziile corespunzătoare", a arătat Marian Neacşu.

La rândul său, Adrian Ţuţuianu afirmă că acesta este un moment dificil, care era însă de anticipat, precizând că decizia privind excluderea sa a fost luată în ziua în care se împlinesc 20 de ani de când el a intrat în PSD - ca purtător de cuvânt în judeţul Dâmboviţa.

"Iată că după 20 de ani s-au găsit nişte colegi să-mi spună că n-aş fi servit corespunzător interesele acestui partid. (...) Cred că este o greşeală majoră şi cred că decizia de astăzi nu face altceva decât să arate că în PSD este sancţionat delictul de opinie. Eu m-am exprimat în cadrul partidului cu privire la ceea ce am avut de reproşat şi conducerii partidului, şi Guvernului. N-am văzut astăzi decât, aşa, timid pe cineva să condamne faptul că un om este înregistrat în interiorul PSD şi acele discuţii care sunt, până la urmă, într-o structură de partid sunt aduse în piaţa publică de oameni care sunt interesaţi să strice lucrurile într-o organizaţie. În al doilea rând, nu mi-am propus niciodată să ascund anumite lucruri care nu merg", a explicat senatorul PSD poziţia sa.

Ţuţuianu apreciază că PSD se îndreaptă într-o direcţie greşită.

"Şi mai cred că un vot nu înseamnă neapărat că cei care au pierdut, cum suntem noi astăzi, nu au dreptate. Rămâne ca timpul să arate dacă noi am avut dreptate sau cei care au votat astăzi pentru excluderea noastră. Vom contesta - sunt căile statutare, comisie de etică, congres şi, potrivit CCR, în justiţie. (...) A vorbi despre problemele unui partid nu înseamnă a fi împotriva partidului; niciodată - nici eu, nici domnul Neacşu, nici altcineva din grupul de contestatari - nu am sprijinit vreo acţiune împotriva PSD", a adăugat Adrian Ţuţuianu.

ora 16.30 În ședința CEX s-a votat pentru excluderea lui liderului PSD Dâmbovița Adrian Țuțuianu și secretarul general al PSD Marin Neacșu.

La finalul şedinţei, Marian Neacşu a anunţat că vor face contestaţie. Adrian Ţuţuianu consideră această decizie ca fiind una nedreaptă, care sancţionează un delict de opinie.

Vicepremierul Paul Stănescu susţine că PSD a făcut "o mare greşeală" prin decizia de excludere a senatorului Adrian Ţuţuianu şi a secretarului general al partidului Marian Neacşu.

"Cred că partidul a făcut o mare greşeală astăzi, poate cea mai mare greşeală pe care a făcut-o conducerea partidului astăzi. Eu sunt lângă doi colegi care au muncit în acest partid, care au merite deosebite. Niciodată nu au avut o acţiune împotriva Partidului Social Democrat şi, de aceea, eu chiar sunt lângă ei şi consider că e o mare greşeală", a afirmat Stănescu.

El a făcut această declaraţie alături de Adrian Ţuţuianu şi de Marian Neacşu, care au părăsit şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în care s-a decis excluderea, înainte de finalizarea acesteia.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie următoarea "victimă" la viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv, Stănescu a replicat: "Nu am nicio problemă".

ora 13.50 Surse din partid au declarat pentru Știrile Pro TV că liderul PSD Vrancea Marian Oprișan ar fi propus în ședința CEX excluderea lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu.

ora 12.45 Liviu Dragnea a declarat înaintea Comitetului Executiv Naţional, că urmează o şedinţă "neplăcută".

"Acum o să mergem la Comitetul Executiv Naţional, unde va fi o şedinţă, din păcate, neplăcută, dar - aşa cum au spus majoritatea colegilor - necesară. Vorbim după Comitetul Executiv Naţional. O să propunem mai mulţi să închidem toată această perioadă în care colegi din partid au uneltit, au negociat pentru ca Guvernul PSD să pice. Aşa ceva nu se poate întâmpla", a spus el, la Palatul Parlamentului, înaintea şedinţei CExN.

Anterior, Dragnea declarase că este posibil să aibă loc excluderi din partid.

ora 12.30 Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, a anunţat că se va opune, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, excluderii unor colegi de partid, dacă se va pune această problemă.

"Nu am ordinea de zi. Aici nu discutăm de apropiaţi sau nu de Liviu Dragnea, ci discutăm de un comportament normal. Reacţia mea este de a vota împotrivă, în mod evident, sau, mă rog, vreau să văd care sunt argumentele. Nu merg de la premisa că nu trebuie să existe şi un anumit mod de a spune colegilor atunci când greşesc repetat sau cu rea credinţă. Dar nu cred că trebuie folosit acest mecanism de excludere pentru revanşă sau pentru chestiuni neprincipiale. (...) Mă desolidarizez în situaţia în care se pune în discuţie excluderea vreunui coleg astăzi", a subliniat Negoiţă, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă înregistrările apărute în spaţiul public cu senatorul PSD Adrian Ţuţuianu ar reprezenta un motiv de excludere a acestuia din PSD, Robert Negoiţă a spus: "Nu, nu, deloc. E o discuţie în cadrul organizaţiei, aşa că nu consider deloc că este un motiv de excludere. Nici măcar să se ia în discuţie excluderea".

De altfel, primarul sectorului 3 crede că nici scrisoarea unor lideri PSD împotriva lui Liviu Dragnea nu poate constitui un motiv de excludere.

"Nu este o chestiune de opţiune, şi nici măcar nu este o opţiune personală, ci opţiunea unui grup, şi delictele de opinie eu ştiu că nu se sancţionează într-o lume civilizată, într-o lume normală. Tocmai că ne-am supus majorităţii. Noi am avut o opinie şi Liviu Dragnea e în continuare preşedinte. Ce, l-am dat afară cu forţa? Nu, a rămas în continuare", a argumentat el.

Pe de altă parte, Robert Negoiţă crede că ar fi trebuit "demult" organizate alegeri la PSD Bucureşti.

"Asta e o altă discuţie. Nu eu decid. (...) Ideea e că ar trebui să avem alegeri în Bucureşti, să se organizeze conferinţa la Bucureşti", a completat el.

ora 12.00 Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat, luni, întrebat dacă ar putea avea loc excluderi din partid, că acest lucru este posibil.

"Tot ce e posibil", a replicat Dragnea unei întrebări venite din partea presei, la Palatul Parlamentului.

ora 11.00 Liderul PSD Dâmbovița Adrian Țuțuianu a declarat înainte de începerea ședinței CEX a PSD că a văzut ”că sunt colegi care sunt inflamați."

Întrebat la Parlament dacă este adevărat că va fi dat afară din PSD de Liviu Dragnea la Comitetul Executiv de luni, alături de Marian Neacşu, Ţuţuianu a arătat că nu ştie despre acest lucru. Dacă va fi exclus, Ţuţuianu spune că nu va pleca din PSD:

"Sigur că am sprijinul colegilor şi rămân membru al PSD. (...) Am văzut că sunt colegi mai inflamaţi, am văzut alţii care îndeamnă la calm, vom vedea cum se desprinde din cadrul CExN. Nu plec nicăieri, nici în alt partid, nu plec nici don PSD atâta timp cât am sprijinul colegilor din organizaţia Dâmboviţa şi ai colegilor care sunt semnatari ai scrisorii".

El a susţinut că termenul de "pucist" are o altă conotaţie decât cea care li s-a atribuit celor care i se opun lui Liviu Dragnea. "Noi nu avem niciun fel de armată în spate, nu vrem să preluăm conducerea statului, suntem înr-o dispută internă în cadrul partidului care trebuie să aibă un răspuns adecvat. Şi sper să fie un răspuns democratic şi nu unul care să nu ţină cont de interesele partidului.”

Atmosferă tensionată în PSD

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că va avea loc „o discuţie serioasă, bărbătească, aplicată”, el urmând a cere lămuriri de la Adrian Ţuţuianu în urma declaraţiilor făcute despre membrii partidului, conform News.ro.

Discuţiile se vor axa pe propunerile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, alături de alţi şase candidaţi, în condiţiile în care mandatul actualei conduceri expiră în această lună. Conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Viorel Ştefan ar fi vizat de remanierea pe care o pregăteşte premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta, însă, nu participă la CExN, aflându-se în turneu în Sultanatul Oman şi Statul Qatar, până joi. De aceea, cel mai probabil, liderii social-democraţi nu vor discuta despre remaniere.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că la şedinţă se vor discuta şi „chestiuni interne”.

„Vom avea o discuţie serioasă, bărbătească, aplicată. Vom lua nişte decizii”, a spus, duminică, la Antena 3, Codrin Ştefănescu, întrebat fiind dacă se va discuta despre excluderea din partid a contestatarilor liderului Liviu Dragnea.

Codrin Ştefănescu a afirmat că el personal va cere lămuriri de la Adrian Ţuţuianu, în urma declaraţiilor pe care acesta le-a făcut despre membrii partidului şi care au ajuns în spaţiul public.

Ministrul Muncii vorbește despre excluderi în PSD

 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat duminică seara că este „foarte posibil" să fie excluderi în urma şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD care va avea loc luni.

„Nu putem să fim şantajaţi din propriul nostru partid de colegi care, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie...", adaugă ea.

Întrebată, într-o emisiune la Antena 3, dacă vor fi două Comitete Executive ale PSD, unul politic şi unul pentru remaniere, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns afirmativ, confirmând că luni va avea loc cel politic.

De asemenea, întrebată dacă vor fi excluderi, ea a spus: „Este foarte posibil".

Întrebată şi dacă există persoane din partid cu care preşedintele PSD nu mai poate colabora, Vasilescu a spus că nu este vorba despre asta.

„Nu este vorba de preşedintele PSD dacă mai colaborează bine, este vorba de ce se întâmplă în Parlamentul României. Adică nu putem să fim şantajaţi din propriul nostru partid, de colegi care, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie... Nu îmi cereţi să vă dau acum... Eu îmi păstrez pentru mâine ceea ce vreau să spun într-o şedinţă de partid, aşa mi se pare normal şi logic să se întâmple, adică toate discuţiile astea dacă s-ar purta în interiorul partidului şi am ieşi de acolo cu o soluţie agreată de majoritate şi s-ar aplica acea soluţie agreată de majoritate, nu ar fi niciun fel de problemă", a declarat Vasilescu.

Întrebată dacă vor fi oameni care să fie daţi afară din PSD, dar care să nu fie parlamentari, pentru a nu se strica majoritatea parlamentară, Vasilescu a spus: „Nu ştiu dacă e important dacă e parlamentar sau neparlamentar, până la urmă, sigur că orice vot în Parlament este foarte important, dar în momentul în care îţi strică majoritatea şi nu fac altceva decât să îi împingă şi pe alţii să părăsească partidul sau să voteze împotriva deciziilor care se iau în majoritate în partid, atunci nu cred că ar trebui să avem niun fel de reţinere din acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât, din discuţiile pe care şi eu personal le-am purtat cu alţi parlamentari, ei se vor îndrepta către PSD în perioada următoare, mai mulţi parlamentari”, a declarat Vasilescu.

Gabriela Firea va lipsi de la CEx

Primarul General, Gabriela Firea, efectuează, începând de luni, o vizită oficială în capitala Spaniei, Madrid, la invitaţia omoloagei sale, Manuela Carmena Castrillo.

„Un oraş cu aproape 4 milioane de locuitori, aşa cum este Madridul, care a reuşit în doar câţiva ani să rezolve, printr-o strategie clară, problemele de trafic şi să implementeze cu succes proiecte de tip smart city, reprezintă un model administrativ pentru capitală României. Îmi doresc să punem bazele unei colaborări pe termen lung, beneficiind de expertiză specialiştilor madrileni, nu numai în ceea ce priveşte problemă traficului, ci şi în alte domenii precum educaţie, urbanism sau cultura”, a declarat Gabriela Firea, citată în comunicat.

Întrebată, vineri, dacă îi este teamă de o posibilă excludere din partid, Gabriela Firea a spus că îi este teamă doar de Dumnezeu şi că, în plus, doar a făcut declaraţii despre o persoană, neaducând astfel prejudicii partidului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult