Liderii coaliției de guvernare au anunțat că au ajuns la un consens privind pensiile speciale
Your browser doesn't support HTML5 video.
În fiecare an statul plătește peste 50 de milioane de lei pentru aceste pensii pe care le primesc aleșii în funcție de numărul de mandate.
Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au anunţat că s-au hotărât să elimine pensiile speciale ale colegilor parlamentari. Însă mai au de rezolvat câteva probleme procedurale. Ca o asemenea lege să fie votată, proiectul trebuie să fie discutat şi într-o comisie specială.
Ludovic Orban, Preşedinte Camera Deputaţilor: ”Birourile Permanente Reunite au decis să trimită către Comisia de statut, care urmează să se constituie la primul punct al ordinii de zi al plenului de miercuri. Am dat termen o săptămână. Dacă nu se va putea mâine, atunci la următoarea şedinţă de plen".
Social democraţii au cerut ca această dezbatere să aibă loc marți, dar cererea a fost refuzată.
Alfred Simonis, Lider Deputaţi PSD: ”Este o tergiversare cum nu am mai văzut până acum. S-ar putea ca mâine să ne trezim că mai amâna cu o săptămână, din punctul meu de vedere coaliţia nu s-a înţeles pe eliminarea pensiilor speciale şi mai au nevoie de timp să negocieze."
George Simion, Preşedinte AUR: "Vedem o întârziere a pensiilor speciale pe circuitul legislativ. Numai declarativ actualele forţe din parlament vor să facă aceste schimbări".
În acest moment există trei legi propuse de USR, PNL şi PSD care ar elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Cea mai veche este din 2017, depusă de USR. Anul trecut, PNL a încercat să elimine aceste beneficii, însă legea votată a fost declarată neconstituţională de CCR. Era cuprinsă eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de salariaţi, printre care şi judecătorii. Ultimul proiect a fost depus de PSD acum o săptămână.
Dan Barna, Copreşedinte USR Plus: "O să vedem dacă tot în plenul de mâine sau în următorul plen reunit vom adopta această necesitate morală pentru că e foarte simplu, trebuie să începem cu pensiile noastre pentru ca toate celelalte categorii să înţeleagă că acest tip de pensie nu mai e morală în România de astăzi".
Peste 700 de foşti parlamentari primesc în acest moment pensie specială. Pentru aceste beneficii, statului plăteşte 18 milioane pentru senatori şi 35 de milioane de lei pentru deputaţi pe an. Pensia diferă în funcţie de numărul de mandate şi porneşte de la 4 mii de lei pentru un mandat şi poate să ajungă la 10 mii de lei pentru 3 mandate.
Liderii coaliţiei spun că vor încerca să elimine şi celelalte legi speciale, prin legi care să nu mai fie respinse de Curtea Constituţională.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 16-02-2021 18:55