Klaus Iohannis, în vizită la Baku. România va primi gaze din Azerbaidjan
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ar urma să importăm din Azerbaidjan energie electrică din surse regenerabile.
Pentru asta, România va finanța, alături de alte trei state, construcția celui mai lung cablu submarin care va aduce pe litoralul nostru curent din zona caspică. Energia va pleca mai departe către vestul Europei.
Însoțit de o delegație din care face parte și ministrul energiei, președintele Klaus Iohannis a anunțat că țara noastră vă semna un nou contract pentru gazul azer.
Klaus Iohannis, președintele României: „Am mulțumit pentru demararea a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023”.
Va avea loc semnarea de către cele două companii naționale - Romgaz și Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023-1 aprilie 2024.
Asta înseamnă că, la nevoie, România va putea să folosească gaze din surse caspice. De altfel, Azerbaidjanul vrea să-și mărească substanțial livrările către toată Uniunea Europeană.
Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaidjan: „Cea mai mare bucată din comerțul nostru e petrolul, trebuie să diversificăm aceste volume. Ne vom adresa și altor piețe europene prin intermediul vostru și vom folosi aceste oportunități pentru a exporta gazul și mai departe".
În anii următori, România speră să ia și electricitate din Marea Caspică printr-un proiect revoluționar: un cablu submarin care să traverseze Marea Neagră.
Cablu submarin de 1.200 de kilometriLaura Culiță: ”Vorbim de un proiect uriaș de 2 miliarde de euro. Cablul submarin va avea o lungime de aproape 1.200 de kilometri, cu o capacitate de 1.000 MW. El va traversa Marea Neagră pentru a aduce electricitate din Azerbaidjan, prin Georgia, către țara noastră și apoi prin Ungaria spre restul Europei. De la noi va putea prelua inclusiv energie produsă de eolienele din Dobrogea. Realizarea întregii instalații ar dura șase ani, acum e în stadiu de studiu de fezabilitate. Prin comparație, cel mai lung cablu submarin electric în funcțiune are 720 km și leagă Norvegia de Marea Britanie, fiind o investiție de 1,6 miliarde de euro”.
Acordul pentru realizarea cablului submarin a fost semnat la finele anului trecut, la București, în prezența șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a ținut să precizeze că instalația submarină va întări securitatea energetică a întregii Europe.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , gaze naturale , azerbaidjan , baku
Dată publicare: 03-02-2023 10:01