Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Magistrații vor plăti pentru greșelile lor doar dacă statul îi dă în judecată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Judecătorii și procurorii vor plăti pentru greșelile lor doar dacă statul, prin Ministerul Finanțelor, îi va da în judecată.

Decizia a fost luată de parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache, care s-au certat mai bine de 5 ore dacă să oblige sau nu statul să ceară banii de la magistrații care au săvârșit erori judiciare.

Florin Iordache și-a chemat colegii din comisia care modifică legile justiției pentru a stabili că orice magistrat judecător sau procuror care a săvârșit o eroare cu rea credință sau gravă neglijență trebuie să plătească. Au fost 5 ore de dezbateri pe alocuri tensionate între putere și opoziție, dar și reprezentanții magistratilor

Florin Iordache, PSD: ”Considerăm că trebuie să avem niște texte foarte clare, plecând de la ideea "ai greșit plătești", dar nu poți să-mi spui că numai eu, stat, plătesc, iar eu magistrat nu.”

Cătălin Predoiu, PNL: ”Domnule președinte, aș fi de acord cu dvs. dacă ar fi în fața dvs. ministrul de Finanțe și i-ați spune lui acest lucru și nu actualul ministru de Fnanțe, la instituție mă refer. Pentru că adevărul este altul. Aceste texte nu s-au aplicat și nu s-a ajuns la o răspundere efectivă pentru grava neglijență, pentru că ministerul de Finanțe în mod tradițional nu a exercitat acțiunea în regres. Acesta este adevărul.”

Citește și
florin iordache stiri
Comisia lui Iordache a decis: președintele va avea rol decorativ în numirea magistraților

Surprinzator, Asociația Magistraților a reușit în cele din urmă să-i convinga pe aleșii puterii să renunțe la ideea de a obliga statul să se îndrepte împotriva magistratului care a greșit.

Asa se face că în formă votată de cei de la PSD scrie că statul nu este obligat să se îndrepte impotriva magistratului care a greșit, ci doar are acest drept.

Statutul judecătorilor și Procurorilor - FORMA ACTUALĂ, art. 96, alin. 7: ”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul unei hotărâri irevocabile, statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Forma propusă: ”După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat , acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară”.

Cu alte cuvinte, legea rămâne într-o formă asemenatoare cu cea în vigoare. După vot, unii parlamentari ai coaliției PSD-ALDE păreau uluiți de ceea ce au votat.

Parlamentarii din comisie vor continuă să modifice legile justiției luni, după vacanța de 1 decembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult