Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iohannis, după raportul ONU privind mediul: ”Trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi”

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat, luni, la raportul îngrijorător publicat de ONU cu privire la schimbările climatice.

 

Într-un mesaj postat pe Facebook, șeful statului a afirmat că acest raport trebuie să fie ”un semnal de alarmă pentru noi toţi” şi „este nevoie să acţionăm ferm, coordonat la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a implementa politici publice adecvate”.

Şeful statului a mai precizat că se va implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice.

”Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toți! Magnitudinea, precum și ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acțiunea umană nu ne permit să mai amânăm decizii și măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acționăm ferm, coordonat la nivel național, european și internațional, pentru a implementa politici publice adecvate. Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare!” - a transmis președintele Klaus Iohannis.

Citește și
Raportul experților ONU în domeniul climei, ”cel mai puternic avertisment lansat vreodată”: ”Nu ne putem permite să așteptăm”
Raportul experților ONU privind încălzirea globală este un ”Cod Roșu pentru omenire”

Reacția șefului statului vine după ce secretarul general al ONU a vorbit despre un "Cod Roşu pentru Umanitate" - denumirea șocantă a celui mai nou raport ONU în domeniul climei, dat publicităţii în Elveţia.

"Catastrofal, nu există alt cuvânt pentru a descrie situația'', a conchis şi ministrul britanic al Mediului, la citirea documentului.

Scenariile prezentate în raport oferă o imagine sumbră pentru viitorul omenirii. Printre altele, temperatura medie globală va crește cu un grad și jumătate peste nivelurile de acum 150 de ani.

Evenimentele climatice extreme, cum sunt incendiile de vegetație din Europa și America de Nord, vor fi tot mai frecvente și la un nivel fără precedent istoric.

Nivelul mării va crește anual la cote care până acum erau atinse doar o dată la 100 de ani, iar Marea Arctică va rămâne fără gheață cel puțin o dată în următorii 30 de ani. 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult