Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, din 17 iunie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Starea de alertă se prelungește cu o lună de zile. Decizia a fost luată într-o ședință a CNSU și aprobată în ședința de Guvern.

UPDATE 17:50 - Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat, marți, că Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

"După un număr de 166 de cazuri noi ieri, astăzi am avut 250 de cazuri, 10 decese de ieri până astăzi, avem peste 4.500 de cazuri active. În acest context, şi tocmai în evoluţia focarelor care se află în diseminare, s-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă", a declarat Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă poate fi consultată la finalul articolului

Declarațiile ministrului Sănătății, Nelu Tătaru:

Citește și
sigla PSD
PSD va modifica în Parlament prelungirea stării de alertă: Nu mai mult de 15 zile

- În aceste condiții, s-a gestionat și un al treilea pachet de măsuri de relaxare. Tot în şedinţa de astăzi, ca urmare a Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a decis să se relaxeze anumite activităţi, după cum urmează:

- Grădinițele, creșele și after-scool-urile își reiau activitatea pe parcursul verii. Această activitate se va relua după un set de norme.

- Se reia activitatea în sălile de fitness, în aceleași condiții de distanțare fizică, precum și cu precauții în ceea ce privește dezinfecția.

- Se reia activitatea în mall-uri, ca spații de vânzare. Nu se discută despre deschiderea cinematografelor sau a zonelor de luat masa. 

- Luăm aceste decizii în măsura în care putem avea și măsuri,  precauții în acest sens, putând interveni, la un moment dat, dacă există evoluții nefavorabile.

- După multe discuții, se reiau slujbele în interiorul bisericii,  tot ce înseamnă sport în aer liber - trebuie respectate regulile. Obligativitatea purtării măștilor este în curs.

- Evenimentele private în interior pot fi organizate cu maxim 20 de persoane, întâlnirile private în aer liber cu maxim 50 de persoane.

- În acest context, putem gestiona o situație care să ne ducă după 1 iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi că situația nu este la final, suntem într-un moment în care putem ajunge la o viață cvasi-normală doar respectând aceste condiții.

Guvernul a analizat prelungirea stării de alertă

 

Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat prim-ministrul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.

Potrivit lui Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aprobat în unanimitate următoarea Hotărâre:

* Articolul 1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020;

* Articolul 2 - Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17 iunie 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte din prezenta Hotărâre;

* Articolul 3 - Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Slujbe religioase în biserici, cu participarea credincioșilor

 

Prim-ministrul a adăugat că, în cadrul CNSU, s-a luat, printre altele, şi decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor.

Patriarhia Română a transmis că ”a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților” de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare.

”Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi. Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei.” - se arată într-un counicat al Patriarhiei.

Ce conține Hotărârea de Guvern privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă

Sinteza declarațiilor premierului Ludovic Orban:

- Mulți analiști și lideri din opoziție au prevăzut apocalipsa. Am să vă dau câteva date. În luna mai, numărul de cetățeni cu contracte de muncă a anului 2020 a fost mai mic cu doar 14.000 față de numărul de români cu contracte de muncă în 2019.

- Măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor.

- Practic, nu s-au pierdut locuri de muncă foarte mult acolo unde au existat restricții. Noi am păstrat măsura de plată a șomajului tehnic pentru angajații care au rămas sub restricții.

- 200.000 de beneficiari ai actului normativ privind amânarea ratelor.

- În ceea ce privește concediile medicale am ajuns la un record absolut în ce privește decontarea concediilor medicale. În luna mai am decontat peste 600 de milioane.

- Din nou, Ungaria a luat măsuri care contravin regulilor de tranzitare. Din nou este afectată libertatea de circulație și mi se pare ciudat că cei afectați sunt cetățenii români. Sunt familii care au plecat împreună, iar părintele nu a fost lăsat cu fata.

Ministrul Marcel Vela:

- Mâine la ora 15 voi avea o videoconferință pe această temă. Comportamentul partenerilor maghiari lasă de dorit.

Ministrul Nelu Tătaru:

- Astăzi începem licitația. 

Premierul Ludovic Orban, despre starea de alertă:

 

- Înaintea ședinței de Gvern am avut ședința CNSU, am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre: se propune prelungurea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile începând din 17 iunie.

- Față de situația existentă până în momentul de față am luat decizia de a face un nou pas spre relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, cu excepția cinematigafelor, sălilor de jocuri.

- Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și aerobic, cu condițiile stricte reglementate prin ordin comun.

- Se reia activitatea în afterschool-uri, grădinițe, pe perioada verii.

- Odată cu încetareașcolii , încetează măsura de srijin prin care am asigura un venit unui părinte pentru ca să stea acasă cu elevul în perioada când au fost suspendate școlile. Toi acești părinți trebuie să se întoarcă în activitatea profesională, să reînceapă munca.

- Nu ne jucăm cu sănătatea copiilor, toate regulile trebuie respectate.

- Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Noi nu am închis bisericile.

- Jocurile de noroc nu sunt doar cele de pe slot machine. Ce nu înțeleg cei care ne critică este ca deciziile pe care le-am uat au fost măsuri care au avut la bază evaluarea riscului epidemologic.

Prim-ministrul a mai spus că încă nu suntem pregătiți pentru relaxarea totală, însă prelungirea stării de alertă trebuie votată și de Parlament, în maximum 5 zile.

Anterior, surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că o primă decizie este faptul că se vor putea oficia slujbe religioase în biserici, dar cu respectarea unor condiții care vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Administrației și Internelor.

Totodată, cele două ministere ar urma să stabilească și data redeschiderii bisericilor pentru slujbele cu credincioși.

În ceea ce privește restaurantele, o evaluare ar urma să se facă de luna viitoare, respectiv din iulie.

Guvernul vrea încă 30 de zile de alertă în România, PSD acceptă doar 15

 

Premierul Ludovic Orban a declarat referitor la acest subiect, duminică, faptul că decizia de prelungire a stării de alertă nu este "o decizie politică", ci una fundamentată în baza unor evaluări.

"Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile", a afirmat Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: "Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă".

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat "în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută". În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.

Cu cât se va prelungi starea de alertă

 

În ceea ce priveşte perioada cu care s-ar prelungi starea de alertă, social democraţii spun că nu vor încă o lună. Pentru măsuri suplimentare de relaxare în hoteluri şi restaurante au venit cu un proiect de lege separat.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: "De ce un Guvern e de acord ca într-un spațiu închis să se joace păcănele și într-un alt spațiu închis să nu se țină slujbe. Când un guvern e cu dubla măsură, vă spun eu, asta e un singur lucru - corupție"

Ludovic Orban: "Eu m-am săturat de tarantela politică electorală pe care o face PSD. Pun în pericol viața şi sănătatea românilor. Instigarea în a nu respecta regulile, crează o administrație care împiedică eficiența autorităților în acţiunea de păzire a cetăţenilor".

Alte proiecte pe listă

 

Pe agenda reuniunii guvernamentale, anunţată de Executiv, se află, între altele, un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

Executivul urmează să adopte şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz care vizează punerea în acord a cadrului naţional cu Directivele europene în materie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult