Guvern: Specialiștii contrazic ”speculațiile cu privire la existența unui nor toxic în România”
Conform sursei citate, în dimineața zilei de 23 martie, specialiștii au constata că sunt valori normale ale concentrațiilor de monoxid de carbon.
De asemenea, mai precizează guvernul, datele specialiștilor contrazic ”speculațiile cu privire la existența unui nor toxic, deasupra României.”
”Noile date puse la dispoziție în această dimineață de rezultatele măsurătorilor specialiștilor în meteorologie și mediu indică valori normale ale concentrațiilor de monoxid de carbon pentru perioada următoare.
Analiza este bazată pe informațiile furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus. Începând de astăzi, 23 martie 2022, circulația aerului va fi predominant dinspre nord-vest-nord spre sud-est-sud, potrivit Autorității Naționale de Meteorologie.
Datele specialiștilor contrazic speculațiile cu privire la existența unui nor toxic, deasupra României, în aceste zile.
Administrația Națională de Meteorologie și Agenția Națională pentru Protecția Mediului continuă să monitorizeze calitatea aerului și să transmită, în timp real, cetățenilor și mass-media date credibile privind rezultatele măsurătorilor.” - se arată în comunicatul Guvernului.
Ucraina este acoperită de un nor toxicHărțile realizate cu ajutorul sistemului Goddar de Observare a Pământului al NASA indică desupra țării vecine concentrații ridicate de monoxid de carbon.
Însă în aer plutesc și alți compuși chimici inclusiv particule cancerigene de asbest.
Exploziile urmate de incendii puternice sunt principala cauză.
De când au început să cadă bombe, în Harkov, sunt locuri de unde nu se mai vede cerul.
Cel mai mare oraș industrial al Ucrainei este sub o cupolă de fum negru. Particule solide amestecate cu monoxid de carbon, metan, aldehide, benzen, oxizi, cloruri și alte substanțe chimice se ridică în aer după incendiile provocate de explozii.