Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Francisc Tobă a depus jurământul de deputat, în ciuda AUR, care l-a dat afară din partid. Reacția IICCMER

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, care a și depus apoi jurământul.

 

Potrivit Agerpres, s-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă", o abţinere şi trei deputaţi nu au votat.

Francisc Tobă a fost ales deputat pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov.

Cu toate acestea, pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

La sfârșitul anului 2020, copreşedintele AUR, George Simion, spunea că partidul pe care îl conduce a decis să nu valideze mandatul de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există “suspiciuni”, în urma informaţiilor potrivit cărora Tobă ar fi participat la reprimarea Revoluţiei din 1989.

Citește și
Francisc Tobă
Nu a fost validat mandatul de deputat al lui Francisc Tobă (AUR). Reacția lui George Simion

 

IICCMER: ”Este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989”

 

Conform News.ro, numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989.

”Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi, 17 februarie 2021, validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere. IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a „procesului comunismului”, a transmis IICCMER.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, cu rol în analiza din punct de vedere științific a regimului comunist şi a consecinţelor sale.

În centrul tuturor demersurilor întreprinse se află victimele și efortul permanent pentru identificarea celor ce se fac vinovați pentru crimele și abuzurile comise.

IICCMER creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post-comunistă.

Nu în ultimul rând, IICCMER identifică, organizează și pune la dispoziție instrumente de lucru, utile atât specialiștilor în domeniul științelor sociale, cât și publicului larg (arhive și colecții, bibliotecă virtuală, materiale educaționale auxiliare).  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult