Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dăncilă a fost criticată în Parlamentul European. Ce avertisment dur a primit premierul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Viorica Dăncilă a fost criticată marți, în plenul Parlamentului European, de liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

Verhofstadt a avertizat-o pe Dăncilă că România se află la un pas de activarea articolului 7 din Tratatul UE, la fel ca Ungaria și Polonia, pentru că țara noastră nu respectă recomendările Comisiei de la Veneția.

Europarlamentarul s-a arătat siderat de faptul că, la ultima sa vizită oficială la București, Liviu Dragnea i-a spus că, în România, problema statului de drept este una ”de subsidiaritate”.

”Ce pot să vă spun, decât că aveți multe în farfurie și sper ca guvernul dvs. să nu se trezească în timpul președinției cu un al 3-lea caz de articol 7. Un caz împotriva Guvernului României, pentru că, trebuie să spun, impresia mea este că nu sunteți departe de acest moment, continuînd să ignorați opiniile Comisiei de la Veneția - sunt câteva dosare legislative care sunt acum în discuții în Parlamentul român.

Ultima dată când am fost la București cu câțiva colegi l-am întâlnit pe domnul Dragnea, care este președintele Camerei Deputaților și al partidului dumneavoastră și a apărat aceste dosare și a spus că statul de drept este o chestiune de subsidiaritate.

Citește și
tudorel toader
Reacția lui Toader despre activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazul României

Vreau să vă spun că sunt multe lucruri în Uniunea Europeană unde se pune problema de subsidiaritate, dar desigur că nu este adevărat pentru statul de drept. Asta nu ține de subsidiaritate la nivelul Uniunii Europene.” - a spus liderul grupului ALDE din Parlamentul European.

Față în față cu premierul Viorica Dăncilă, Guy Verhofstadt și-a continuat tirul de acuzații, vorbind despre intenția Guvernului PSD-ALDE de a promova o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Verhofstadt a declarat că a spus acelaşi lucru şi preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în aceeaşi zi.

„Mi-a promis că guvernul dumneavoastră va ceda complet Comisiei de la Veneţia. Mai mult, odată ce asta va fi făcut, Comisiei îi va fi cerut să verifice din nou”.

El a făcut referire la „redarea independenţei sistemului juridic, reformarea codului penal, a codului de procedură penală şi schimbarea legii ONG”.

„Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost ţinută. Dimpotrivă. Guvernul dumneavoastră continuă să urmeze o cale care duce direct la practicile greşite ale lui Orban şi Kaczynski.” 

”Iar țara dumneavoastră, Guvernul dumneavoastră, continuă să urmeze calea aceasta a proastelor practici. Și vreau să vă întreb dacă este adevărat, citesc în presă că aveți un plan să adoptați o lege care să acorde amnistie pentru corupție. Asta înseamnă că scoatem, nu, peștele cel mare de la mâna instanțelor. Și vreau să vă spun un lucru foarte simplu în această dezbatere, dacă se confirmă, grupul meu, cel puțin, și familia liberală nu va merge în alegeri cu un asemenea partener.

Vrem să avem parteneri cu forțe democratice, care vor să facă curățenie în țară și care sunt împotriva abuzurilor, a folosirii puterii de către serviciile secrete.

Nu este o critică la adresa țării dumneavoastră sau la adresa cteățenilor României, este o critică la adresa unor practici a majorității politice din țara dumneavoastră.

Și cred că am dreptul să fiu critic cu privire la aceste practici, sunt cetățean de onoare al României. Mi s-a acordat această cinste în 2001, după ce am apărat la Consiliul European, și nimeni nu mi-a cerut acest lucru, interesele României în tratatul de la Nisa.” - a mai spus liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

CITIȚI ȘI: Cum s-a apărat Dăncilăde acuzații în Parlamentul European. Ce a spus despre amnistie

Europarlamentarul a făcut aceste declarații după ce premierul Viorica Dăncilă a avut un discurs dur în plenul Parlamentului European, la prezentarea priorităţilor preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Șeful Executivului a susținut că românii se simt nedreptățiți când România este criticată de Uniunea Europeană ”pentru aspecte care sunt firești în alte state membre”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult