Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dan Nica, noua propunere de comisar european, a apărut şi în două dosare DNA

Your browser doesn't support HTML5 video.

După eşecul ruşinos al propunerii Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, liderii PSD au avansat în marţi seară alte două nume: Dan Nica şi Gabriela Ciot.

Europarlamentarul Dan Nica este nouă propunere PSD, dar exista şi o rezervă - secretarul de stat de la ministerul de Externe, Gabriela Ciot. Oficialii europeni i-au atras atenţia premierului să se consulte şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă a anunţat însă noile nume şi după aceea a spus că îl va suna pe Klaus Iohannis.

Dan Nica a fost votat în unanimitate la CEX pentru funcţia de comisar european, argumentele liderilor PSD fiind că el era oricum alături de Rovana Plumb pe lista care a ajuns la Bruxelles.

Fost ministru, Dan Nica este europarlamentar PSD la al doilea mandat. Anterior, a fost ministru al comunicațiilor în Guvernele Ponta și Năstase și ministru de Interne în Guvernul Boc.

Dosarele DNA în care a apărut numele lui Dan Nica

 

Citește și
Dan Nica
Dan Nica si Alexandru Athanasiu, pusi sub control judiciar in Dosarul "Microsoft 2". De ce ii acuza DNA

Când a condus internele, Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracțiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 - 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris.

În scandalul legat de modificările pe care PSD le-a adus legilor justiţiei, Dan Nica a fost unul dintre europarlamentarii care au reclamat la Bruxelles presupusele abuzuri ale procurorilor din ţară folosind însă date incorecte. "V-a spus cineva că, în ultimii 5 ani, 98% dintre cei trimişi în instante chipurile cu dosare de corupţie au fost achitaţi?!", declara Nica în octombrie 2018 în Parlamentul European.

Pe lista pe care o va trimite la Bruxelles, Dăncilă a mai vrut încă un nume - Gabriela Ciot. Aceasta este o propunere de rezervă, în condiţiile în care şefa comisiei europene a cerut României să numească o femeie. Gabriela Ciot este secretar de stat în ministerul de externe şi o apropiată a grupării PSD Cluj.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult