Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ciucă îi predă guvernul lui Ciolacu. Ce miniștri rămân, care pleacă și de ce PSD nu vrea Justiția

Your browser doesn't support HTML5 video.

Schimbul de funcții dintre PNL și PSD pentru crearea viitorului guvern se va solda și cu reducerea numărului de ministere, de la 18 la 16.  

Până la sfârșitul lunii, când Marcel Ciolacu va deveni premier în locul lui Nicolae Ciucă, liderii partidelor aflate la guvernare trebuie să ia această decizie. În aceste condiții, UDMR ar putea rămâne cu un singur minister. Și nu este singura problemă adusă de transferul de putere.

Premierul Nicolae Ciucă își predă mandatul pe 26 mai, iar din 30 va fi premier Marcel Ciolacu, pentru un an și jumătate. Liderii PNL și PSD s-au consultat cu șefii de organizații din țară și au stabilit că își doresc un executiv mai suplu.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia reduceri numărului de ministere, a secretarilor de stat, subsecretari de stat, agenţii guvernamentale”.

Și dacă tot se vorbește de portofolii mai puține, Marcel Ciolacu ar vrea să nu mai fie ocupate de cei cu pensii speciale. Acum, pe lângă salariu, premierul încasează și o pensie specială în valoare de 18.000 de lei.

Citește și
Nicolae Ciucă
Cum a scăpat Ciucă de dosarul de plagiat. Parchet: Diploma de doctor nu e un înscris oficial fals în sensul legii penale

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Pentru nicio funcţie de secretar de stat sau membru al unui cabinet, al unui demnitar, să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale".

Pentru comasarea unor ministere, Turismul ar putea fi transferat la Economie, iar Sportul poate intra în subordinea Ministerului Familiei.

Ciucă s-ar vrea vicepremier și cu portofoliul Internelor

Potrivit protocolului de funcționare, PSD primește jumătate din posturile guvernului, liberalii 40%, iar UDMR 10 procente. Cu acest calcul pe masă, liberalii ar vrea să le ceară maghiarilor să accepte să rămână la guvernare, dar să cedeze Ministerul Mediului, unde se pregătește un apropiat al liderului PNL Suceava, Gheorghe Flutur. 

Înțelegerea de acum un an și jumătate dintre PSD și PNL prevedea că cele două partide fac schimb de putere și la Ministerul Transporturilor. Cu toate că ar putea prelua șefia Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu nu vrea să plece de la minister. La schimb, PSD cedează Ministerul de Finanțe, unde sunt mai multe nume ca posibil succesori.

Deși are pensie specială, premierul Ciucă negociază și viitorul său în guvern. Și-ar dori o funcție relevantă cum ar fi vicepremier sau șef la un minister de forță, cum sunt Internele. Doar că nici actualul ministru, Lucian Bode, nu ar vrea să plece.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Să stabilim dacă va rămâne preşedintele PNL în guvern şi, după ce va rămâne în guvern, va alege acea funcţie în care îşi poate servi interesele ţării. De regulă, până în acest moment nu am revenit niciodată pe o funcţie pe care am mai fost”.

PSD nu mai vrea Justiția, după ministrul ”Altă întrebare”

O schimbare va fi și la Ministerul Agriculturii, unde va ajunge tot un om apropiat de Paul Stănescu, așa cum este și Petre Daea. Sunt și miniștri care își continuă mandatele, cum ar fi cei de la Sănătate, Externe, Apărare, Cercetare, Fonduri Europene, Energie sau Muncă.

PSD ar trebui să preia și Justiția, un portofoliu pe care nu și-l dorește însă din cauza celor întâmplate în 2017. Ministrul de atunci zis și ”Altă întrebare” a scos oamenii în stradă.

Coaliția discută și despre posibilitatea de a comasa alegerile parlamentare cu cele locale, dat fiind că anul viitor sunt programate și alegerile pentru Parlamentul European și cele prezidențiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult