Mircea Geoană: „După 2025, ne putem gândi la un orizont în care lucrurile în Ucraina să se calmeze”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, realizat de corespondentul PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu.
Mircea Geoană a ocupat, timp de aproape cinci ani, funcția de Secretar General Adjunct al NATO. Săptămâna trecută, el și-a anunțat demisia din această funcție, decizie care intră în vigoare în 10 septembrie.
Geoană este primul român care a ocupat această funcție în NATO și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Potrivit unor surse politice, el urmează să își anunțe oficial - în curând - intenția de a candida la funcția de președinte al României.
„După 2025, ne putem gândi la un orizont în care să se calmeze lucrurile în Ucraina”Mircea Geoană: “Noi am spus de la început, de acum doi ani și jumătate, că va fi un război de durată, dar nici nu poate dura la infinit. E clar că la un moment dat o să vedem condițiile create de ambele părți - și internațional - pentru a se ajunge la o soluționare politică și diplomatică. (...)
Dar aș spune că în clipa în care (facem) evaluarea cost-beneficiu, - ce am de câștigat și am de pierdut din acest război? - de partea rusească, pe partea ucraineană, de partea aliaților Ucrainei și a aliaților Rusiei (...), în clipa respectivă se va putea ajunge la un anumit început de context politic care să permită o negociere.
Nu pot da cifre sau date precise, dar probabil că 2025 va rămâne încă înfierbântat. Cred că, după aceea, probabil că începem să ne putem gândi la un orizont în care să se calmeze lucrurile.”
“Nu există un risc de antrenare a României în război”
Mircea Geoană s-a referit și la incidentul recent în care au fost implicate drone ale armatei ruse ce au survolat teritoriul României. El a atras atenția că legislația actuală “este ambiguă”, și nu permite doborârea acestor aparate de zbor, și că România trebuie să investească “mai mult și mai bine” în propria apărare.
Mircea Geoană: “Noi suntem aici foarte atenți să apărăm teritoriul României și să nu escaladăm acest lucru la un nivel de război între Rusia și NATO. Și de aceea suntem întotdeauna foarte atenți în a vedea dacă este un atac deliberat împotriva teritoriului românesc. Atunci intrăm într-o logică de NATO 100%. (...)
Ceea ce este clar e că avem nevoie să investim mai mult. România are nevoie de reguli mai clare din punct de vedere a modului în care o astfel de eventuală decizie de a da jos ceva (n.r. dronele) se face în concordanță cu legea românească, care încă este puțin ambiguă și în legătură cu noi, cu comandamentele NATO, pentru că până la urmă trebuie să lucrăm împreună.(...)
Vreau să-i asigur pe toți că nu există un risc de antrenare a României în război. România va fi în pace, în liniște și în securitate. Și NATO își face datoria.”
„NATO nu protejează doar România, ci și resursele sale din platoul continental al Mării Negre”Mircea Geoană: “România este în clipa de față, în planurile de apărare ale NATO, privită ca o țară de maximă importanță strategică, și vom continua să protejăm România, inclusiv în partea din Marea Neagră care înseamnă platoul continental.
Sunt multe investiții pe care trebuie să le facem -explorare, extragere de gaze naturale, cablu submarin și fibră optică către Georgia, o mare investiție în eoliene, pentru energie regenerabilă din Marea Neagră.
De aceea, când vorbim despre România nu ne gândim exclusiv la Tulcea, la Constanța sau de flancul estic, ne gândim și la partea economică din platoul continental al Mării Negre.”
Interviul integral poate fi urmărit în video de mai sus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , NATO , romania , marea neagra , interviu , Mircea Geoana
Dată publicare: 10-09-2024 17:06