Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Val de renovări ale clădirilor”, strategia adoptată de Comisia Europeană. Ce presupune

Your browser doesn't support HTML5 video.

35 de milioane de clădiri renovate până în 2030 şi 160.000 de locuri noi de muncă în sectorul construcţiilor.

Asta îşi propune strategia numită „Val de renovări ale clădirilor”, adoptată de Comisia Europeană, atât pentru a îmbunătăţi performanța energetică a clădirilor în următorul deceniu, cât şi pentru redresarea economiei.

Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European: „Strategia oferă oportunităţi uriaşe pentru a ne înfrumuseţa oraşele şi zona rurală, să punem oamenii la treabă imediat. Are un efectiv pozitiv în ceea ce priveşte calitatea caselor noastre, a blocurilor, a şcolilor. Cred că este unul dintre subiectele care ne poate aduce pe toţi împreună, pentru că nimeni nu pierde din asta, toată lumea câştigă. Este un câştig pe termen scurt, cât şi un câştig pe termen lung”.

În prezent, doar 1% din totalul clădirilor din spaţiul comunitar sunt renovate anual pentru a deveni mai eficiente energetic. Asta deşi clădirile sunt reponsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru 40% din consumul de energie al Uniunii Europeane. Iar în condiţiile în care se estimează că 34 de milioane de europeni nu îşi pot permite să îşi încălzească locuinţele, mai există un mare avantaj.

Emil Ivanescu, președintele Ordinului Arhitecților București: „Cred că în primul rând facturile reduse, ceea ce ne va bucura şi mai mult. De fapt, noi trebuie să ne învăţăm să avem nişte oraşe sustenabile, care presupun clădiri sustenabile şi clădiri verzi, şi vechi şi noi. Cred că va fi echivalentul digitalizării forţate generate de pandemie”.

Citește și
Întreaga Americă așteaptă aprobarea unui vaccin anti Covid-19 de la o mână de oameni. ”Ce se va întâmpla? Sincer, nu știu”
Compania de la care țările Uniunii Europene vor putea cumpăra 400 de milioane de doze de vaccin anti-Covid

Strategia a fost dezbătută joi şi de europarlamentarii de la Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie, iar Parlamentul European urmează să formuleze şi o poziţie oficială pe acest subiect.

Cristian Bușoi, preledintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European: „Sunt fondurile europene din banii de redresare, cele 750 de miliarde de euro. Statele membre sunt încurajate, şi Comisia va veghea asupra acestui lucru, ca o parte din aceşti bani să meargă către renovarea clădirilor. Apoi, avem cadrul financiar multianual şi sigur şi statele membre din bugetele naţională, din bugetele locale, ale oraşelor, ale municipiilor, ale comunelor, vor fi încurajate şi se va pune accent şi presiune să gândească astfel de programe”.

„Valul de renovări al clădirilor” a fost propus în contextul Pactului Verde European, prin care protejarea mediului a devenit o prioritate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult