Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„O misiune sinucigașă”. Un fost pasager a dezvăluit care ar putea fi problema submersibilului „Titan”

Un fost pasager al submersibilului „Titan” - care a făcut scufundări în anul 2021 - a descris călătoria spre epava vasului Titanic drept o „misiune sinucigașă”, relatează Mirror.

Arthur Loibl, un aventurier de origine germană, a făcut scufundări la peste 12.000 de metri cu submersibilul „Titan” în august 2021 și spune că a fost norocos că a supraviețuit.

„Am fost foarte norocos pe atunci”, a mărturisit bărbatul în vârstă de 60 de ani.

Arthur Loibl spune că a plătit 87.000 de lire sterline pentru această călătorie, iar alături de el au mai fost două persoane, de 73 și 61 de ani.

„A fost o misiune sinucigașă pe atunci. Primul submarin nu a funcționat, apoi o scufundare la 1.600 de metri a trebuit să fie abandonată”, a declarat acesta.

Citește și
submersibil titan
„Riscul de moarte apare de trei ori pe prima pagină”. Ce spune un scenarist care a călătorit cu submersibilul spre Titanic

Arthur a mai mărturisit că au fost nevoiți să aștepte cinci ore pentru a se scufunda, din cauza unor probleme electrice, despre care el bănuiește că ar fi de vină pentru situația actuală a echipajelor Titan.

Chiar înainte de călătoria sa, suportul tubului de stabilizare, care echilibrează submarinul, s-a rupt și a trebuit să fie „reatașat cu fermoar”, a spus el.

Un vehicul ajuns pe fundul mării a început căutarea submersibilului Titan

Un vehicul operat de la distanţă „a ajuns pe fundul mării” şi a început să caute, joi dimineaţă (ora locală), submersibilul Titan dispărut de duminică în timp ce se scufunda spre epava Titanicului, a anunţat Garda de Coastă a SUA, relatează CNN.  

Rezervele de oxigen de pe submersibilul Titan, la bordul căruia sunt cinci oameni, sunt, teoretic, pe cale de a se epuiza, iar eforturile de căutare s-au intensificat.

Noi nave de înaltă tehnologie şi personal medical s-au deplasat la locul de căutare, în timp ce eforturile de salvare ajung la un moment crucial, a declarat un oficial al Pazei de Coastă. Contraamiralul John Mauger a declarat joi pentru NBC că misiunea de căutare şi salvare va continua odată cu sosirea „noilor capacităţi”.

Totuşi, speranţele de a fi salvaţi cei cinci oameni de la bord sunt din ce în ce mai mici. Rezerva de oxigen ajungea teoretic până joi la ora 15:00, ora României.

Căutările submersibilului dispărut 

Salvatorii care caută submersibilul Titan, dispărut în apropierea epavei Titanicului, şi-au concentrat miercuri eforturile asupra unei zone îndepărtate din Atlanticul de Nord, unde au fost detectate zgomote submarine, deşi oficialii au avertizat că este posibil ca sunetele să nu provină de la navă, relatează Reuters.

Submersibilul Titan, care transporta cinci persoane într-o călătorie în largul mării către epava centenară a navei Titanic, în cadrul unei expediţii turistice, începe fiecare călătorie având o rezervă de oxigen care ar ajunge teoretic pentru 96 de ore. Ambarcaţiunea este dispărută de duminică, astfel că ziua de joi dimineaţa ar fi ţinta-cheie pentru găsirea navei şi a celor aflaţi la bord.

Submersibilul Titan, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult