Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”

Emmanuel Macron încearcă să-și strângp aliați în lupta împotriva extremei drepte, în puținul timp pe care ăl mai are până alegerile pe care le-a determinat prin dizolvarea parlamentului. El a lansat un apel la „adunare” în „bătălia valorilor”.

În urma deciziei sale de duminică de a dizolva Adunarea Naţională, care a suprins pe toată lumea, inclusiv în tabăra sa, preşedintele Republicii a justificat într-o conferinţă de presă singura opţiune care ”permite clarificarea lucrurilor”, transmite AFP, preluată de news.ro.

„Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”, a subliniat Emmanuel Macron.

Saltul este acum”, a adăugat el, apreciind că este necesară întreruperea unui proces pe cale să aibă loc ”în surdină”, şi anume accederea la putere a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta).

El a reafirmat că nu va demisiona, indiferent care va fi rezultatul scrutinului.

Citește și
Marine Le Pen
Marine Le Pen a anunțat cine va fi premierul Franței dacă extrema dreaptă va câștiga alegerile

El a adăugat că nu vrea să dezbată, înaintea acestor alegeri legislative, cu liderul formațiunii considerate extremiste, Marine Le Pen, după ce a propus acest lucru în timpul campaniei alegerilor europene.

La câteva zile după rezultatele catastrofale în alegerile europene, în care extrema dreaptă a obţinut aproape 40% dintre voturile exprimate, el a lansat lovituri împotriva RN şi a Partidului La France insoumise (LFI, stânga radicală), ”două blocuri”, ”două extreme”, a denunţat el.

El a acuzat LFI de ”antisemitism” şi ”antiparlamentarism”, denunţând mişcarea lui Jean-Luc Mélenchon din cauză că a ”creat o dezordine uneori constantă” şi ”îngrijorătoare” în Adunarea Naţională.

El a acuzat RN de ambiguitate faţă de Rusia, de o voinţă de a ”ieşi din NATO” şi de un discurs contradictoriu cu privire la pensii.

„Măştile cad”, a denunţat el, evocând alierea liderului Partidului Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Éric Ciotti cu RN şi o antantă a stângii între Partidul Socialist (PS, centru-stânga), Partidul Comunist francez (PCF, stânga), Ecologişti şi LFI într-un ”front popular”.

”Bricolaje de aparate” şi ”alianţe împotriva naturii”, acestea nu sunt, în opinia sa, ”în niciun caz majorităţi de guvernare”.

Macron, care a anunţat ”o mare dezbatere pe tema laicităţii” şi o menţinere a indexării pensiilor cu inflaţia, s-a exprimat în prezenţa Guvernului său şi a liderilor majorităţii, cu excepţia lui Édouard Philippe, care a apreciat marţi că ”nu este complet sănătos” ca preşedintele să se implice în campania electorală.

În fapt, în cadrul majorităţii foarte multe voci vor ca şeful statului - care cristalizează toate criticile - să se retragă din campania electorală, preferând ca Gabriel Attal să poarte, în locul acestuia, bătălia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult