Emmanuel Macron: „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”
În urma deciziei sale de duminică de a dizolva Adunarea Naţională, care a suprins pe toată lumea, inclusiv în tabăra sa, preşedintele Republicii a justificat într-o conferinţă de presă singura opţiune care ”permite clarificarea lucrurilor”, transmite AFP, preluată de news.ro.
„Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”, a subliniat Emmanuel Macron.
Saltul este acum”, a adăugat el, apreciind că este necesară întreruperea unui proces pe cale să aibă loc ”în surdină”, şi anume accederea la putere a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta).
El a reafirmat că nu va demisiona, indiferent care va fi rezultatul scrutinului.
El a adăugat că nu vrea să dezbată, înaintea acestor alegeri legislative, cu liderul formațiunii considerate extremiste, Marine Le Pen, după ce a propus acest lucru în timpul campaniei alegerilor europene.
La câteva zile după rezultatele catastrofale în alegerile europene, în care extrema dreaptă a obţinut aproape 40% dintre voturile exprimate, el a lansat lovituri împotriva RN şi a Partidului La France insoumise (LFI, stânga radicală), ”două blocuri”, ”două extreme”, a denunţat el.
El a acuzat LFI de ”antisemitism” şi ”antiparlamentarism”, denunţând mişcarea lui Jean-Luc Mélenchon din cauză că a ”creat o dezordine uneori constantă” şi ”îngrijorătoare” în Adunarea Naţională.
El a acuzat RN de ambiguitate faţă de Rusia, de o voinţă de a ”ieşi din NATO” şi de un discurs contradictoriu cu privire la pensii.
„Măştile cad”, a denunţat el, evocând alierea liderului Partidului Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Éric Ciotti cu RN şi o antantă a stângii între Partidul Socialist (PS, centru-stânga), Partidul Comunist francez (PCF, stânga), Ecologişti şi LFI într-un ”front popular”.
”Bricolaje de aparate” şi ”alianţe împotriva naturii”, acestea nu sunt, în opinia sa, ”în niciun caz majorităţi de guvernare”.
Macron, care a anunţat ”o mare dezbatere pe tema laicităţii” şi o menţinere a indexării pensiilor cu inflaţia, s-a exprimat în prezenţa Guvernului său şi a liderilor majorităţii, cu excepţia lui Édouard Philippe, care a apreciat marţi că ”nu este complet sănătos” ca preşedintele să se implice în campania electorală.
În fapt, în cadrul majorităţii foarte multe voci vor ca şeful statului - care cristalizează toate criticile - să se retragă din campania electorală, preferând ca Gabriel Attal să poarte, în locul acestuia, bătălia.
Sursa: News.ro
Etichete: emmanuel macron , Franta , partide extremiste
Dată publicare: 12-06-2024 15:55