Modifica setarile cookie
Toate categoriile

WP: Rusia a căzut în plasa Ucrainei. Kremlinul a distrus sisteme HIMARS false, din lemn, cu rachete Kalibr scumpe

Armata lui Vladimir Putin ar fi irosit rachete de croazieră Kalibr, în valoare de milioane de dolari, pentru a distruge sisteme antirachetă HIMARS din Ucraina. Țintele invadatorilor au fost, însă, niște momeli din lemn.

Armata ucraineană ar fi apelat printre alte arme false și la replici ale bateriei de artilerie HIMARS, trimise de SUA în conflictul împotriva rușilor. Concret, mai multe replici din lemn HIMARS au fost distruse de ruși cu rachete de croazieră Kalibr. "Când dronele văd bateria, este ca o țintă VIP", a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, potrivit The Washington Post.

Momelile au atras cel puțin zece rachete de croazieră Kalibr, un succes inițial care a determinat Ucraina să extindă producția de replici pentru o utilizare mai largă, a declarat oficialul ucrainean de rang înalt.

Practic, trupele Kremlinului au irosit milioane de dolari pentru a distruge ceea ce ei consideră o prioritate pe frontul din Ucraina, și anume celebrele HIMARS.

Rusia cu lauda, SUA cu contabilizarea

Tot rușii sunt și cei care se laudă că distrug des aceste arme venite din Statele Unite. "Au pretins că au lovit mai multe HIMARS decât am trimis noi", a declarat un diplomat american.

Citește și
Militarii ruși sunt mereu beți și hărțuiesc localnicii în timpul antrenamentelor pentru a fi trimiși în Ucraina
Cum se antrenează militarii ruși pentru a fi trimiși pe front în Ucraina: ”Sunt beți de la 11 dimineața”

Luna trecută, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat generalilor săi să acorde prioritate distrugerii sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune, după ce acestea au lovit linii de aprovizionare rusești cheie.

La începutul acestei luni, un purtător de cuvânt al Pentagonului a negat categoric afirmațiile Rusiei, declarând că toate HIMARS furnizate de SUA au fost contabilizate.

"Suntem la curent cu aceste ultime afirmații ale ministrului Shoigu, iar acestea sunt din nou vădit false. Ceea ce se întâmplă, însă, este că ucrainenii folosesc cu o precizie și o eficacitate devastatoare fiecare dintre sistemele de rachete de precizie complet contabilizate", a declarat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt interimar al Pentagonului.

Obiceiul rusesc de a înfrumuseța performanțele de pe câmpul de luptă nu este deloc nou, dar experții spun că momelile sunt probabil responsabile pentru o deconectare dramatică.

"Dacă rușii cred că au lovit un HIMARS, vor susține că au lovit un HIMARS. Este foarte posibil ca forțele rusești să supraestimeze evaluările pagubelor de luptă după ce au lovit momeli HIMARS", a declarat George Barros, cercetător militar la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington. 

Tacticile de deghizare și înșelăciune, des întâlnite în marile războaie

Folosirea momelilor pentru înșelăciune are o istorie lungă pentru armatele din Est și Vest.

Rușii numesc tacticile de deghizare și înșelăciune "maskirovka", care a implicat, printre alte instrumente, achiziționarea de avioane de luptă gonflabile MiG-31 și de sisteme de rachete simulate S-300. Forțele iugoslave ale lui Slobodan Milosevic au folosit tancuri simulate și ținte false împotriva forțelor NATO în timpul conflictului din Kosovo. Puterile aliate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au recurs la echipamente de momire și la informații false privind semnalele pentru a încerca să deturneze forțele germane înainte de invazia aliată din Normandia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult