Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vladimir Putin: „Conflictul Israel-Hamas arată „eşecul” Washingtonului în Orientul Mijlociu”

Conflictul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas demonstrează "eşecul" politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, a estimat marţi preşedintele rus Vladimir Putin.  

Vladimir Putin consideră „necesară" crearea unui stat palestinian, relatează AFP şi Reuters.

„Acesta este un exemplu clar al eşecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu", a spus Putin în timpul unei întâlniri la Kremlin cu prim-ministrul irakian Mohammed Shia al-Sudani.

Preşedintele rus a acuzat Statele Unite că au "monopolizat" soluţionarea conflictului fără a-şi face griji cu privire la "găsirea unor compromisuri acceptabile pentru ambele părţi", ci, dimpotrivă, ele "au promovat propriile idei despre cum să procedeze, făcând presiuni asupra ambelor părţi".

"Aşa a fost (...) de fiecare dată fără a ţine cont de interesele fundamentale ale poporului palestinian", a adăugat Putin.

Citește și
familie hamas
Ultimul selfie făcut de o familie ucisă de militanții Hamas. Ce mesaj au trimis prietenilor cu puțin timp înainte de tragedie

El a considerat că este "necesar" să se "pună în aplicare deciziile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite privind crearea unui stat palestinian independent şi suveran".

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a estimat deja luni că "cea mai credibilă" soluţie la războiul dintre Israel şi Hamas este crearea unui stat palestinian.

El a promis că Rusia şi Liga Arabă vor lucra pentru "a opri vărsarea de sânge" în Israel şi Gaza cu ţările care doresc „pacea durabilă în Orientul Mijlociu".

În ultimii ani, Rusia a menţinut relaţii bune atât cu autorităţile israeliene, cât şi cu cele palestiniene, precum şi cu mai mulţi alţi actori regionali, printre care Iranul, Egiptul şi Siria, aminteşte AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că o vizită demult planificată în Rusia a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas este în pregătire, deşi datele nu sunt încă cunoscute.

„Continuăm contactele noastre cu palestinienii", a adăugat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult