VIDEO | Proteste de amploare în Grecia, după catastrofa feroviară de săptămâna trecută. Ce au scandat manifestanții
Your browser doesn't support HTML5 video.
La Atena şi Salonic au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie, relatează Reuters, citată de News.ro.
Accidentul din 28 februarie a ucis 57 de persoane şi a stârnit indignarea publicului cu privire la starea de degradare a reţelei feroviare. Muncitorii grevişti spun că de vină sunt anii de neglijenţă, investiţiile insuficiente şi lipsa de personal, o moştenire a crizei datoriilor din Grecia, care durează de zece ani.
Peste 40.000 de persoane, printre care lucrători din domeniul transporturilor, studenţi şi profesori, au mărşăluit în centrul Atenei scandând „Asasini!” şi „Suntem cu toţii în acelaşi vagon”. Un grup de protestatari s-a ciocnit cu poliţia, care a tras cu gaze lacrimogene în mulţime.
Mii de persoane au ieşit în stradă şi în Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, unde un grup de protestatari a aruncat cu pietre într-o clădire guvernamentală.
Protestele au coincis cu o grevă de 24 de ore declanşată de lucrătorii din diferite sectoare, care a perturbat transportul în întreaga ţară.
Multe dintre cele aproximativ 350 de persoane aflate la bordul unui tren interurban de pasageri care s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă ce se deplasa pe aceeaşi linie erau studenţi care se îndreptau dinspre Atena spre nord, spre Salonic.
Dezastrul a declanşat proteste în toată Grecia în ultima săptămână. „Te simţi furios pentru că guvernul nu a făcut nimic pentru toţi acei copii. Transportul public este un dezastru”, a declarat un tânăr protestatar. „Vom fi aici până când lucrurile se vor schimba”, a spus un alt student. „Noi suntem tinerii acestei ţări şi nu ne vom opri”, promite el.
Guvernul Greciei trece la promisiuniGuvernul conservator, care iniţial plănuia să convoace alegeri în următoarele săptămâni, a promis miercuri să repare sistemul feroviar aflat în dificultate. Ministrul transporturilor, George Gerapetritis, a declarat într-o conferinţă de presă că înţelege furia pe care a provocat-o accidentul. „Niciun tren nu va mai pleca din nou, dacă nu am asigurat siguranţa la nivelul maxim posibil”, a promis el, cerându-şi scuze pentru cel mai grav accident feroviar înregistrat în Grecia.
Lucrătorii feroviari au organizat greve continue, de 24 de ore, începând de joia trecută, ceea ce a dus la oprirea transportului cu trenul. Miercuri, guvernul a suspendat serviciul feroviar pentru a revizui siguranţa.
Muncitorii spun că cererile lor de îmbunătăţire a protocoalelor de siguranţă au rămas fără răspuns de ani de zile şi au promis să „impună siguranţa” pentru a se asigura că un accident nu se va repeta. „Avem o obligaţie faţă de semenii noştri şi faţă de colegii noştri care au pierit în tragicul accident”, a declarat principalul sindicat al lucrătorilor feroviari.
Cel mai mare sindicat din sectorul public din Grecia, ADEDY, a participat la greva de 24 de ore. Lucrătorii din transportul urban au părăsit locul de muncă în semn de solidaritate, perturbând serviciile de metrou, tramvai şi autobuz din capitală. Navele au rămas, de asemenea, ancorate în porturi, marinarii participând la acţiunea sindicală.
„Nu este momentul să tăcem”, a declarat un sindicat al profesorilor într-o declaraţie.
Guvernul, al cărui mandat expiră în iulie, a pus accidentul în principal pe seama erorilor umane şi a deficienţelor care, potrivit acestuia, nu au fost remediate în ultimele decenii. Premierul Kyriakos Mitsotakis a încredinţat portofoliul transporturilor, rămas vacant în urma demisiei ministrului, lui Gerapetritis, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi.
Gerapetritis a declarat că serviciile de transport feroviar de pasageri ar putea fi reluate până la sfârşitul lunii martie, dacă siguranţa este asigurată. El a spus că vor fi investite fonduri pentru modernizarea infrastructurii şi angajarea de personal şi a promis, de asemenea, că va face lumină în ceea ce priveşte cauzele accidentului. În cursul zilei de miercuri, Gerapetritis urma să se întâlnească cu experţi în transporturi de la Comisia Europeană, care a declarat că va oferi sprijin tehnic.
Grecia şi-a vândut operatorul feroviar de stat, numit în prezent Hellenic Train, către compania italiană de stat Ferrovie dello Stato Italiane în 2017, în timpul crizei datoriilor. Vânzarea a fost o condiţie prevăzută de acordurile de salvare financiară a ţării încheiate cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.