Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO. Lovitură de stat în Mali. Președintele și premierul au fost arestați de militari

Preşedintele malian Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cissé au fost arestaţi marţi după-amiază de militarii care s-au revoltat, a declarat unul dintre liderii rebeliunii.

În tot acest timp ce soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea şefului statului.

"Putem să vă spunem că preşedintele şi prim-ministrul sunt sub controlul nostru. I-am arestat în reşedinţele lor", a declarat pentru France Presse unul dintre liderii rebeliunii, sub acoperirea anonimatului, potrivit Agerpres.

Potrivit unui alt militar din tabăra soldaţilor revoltaţi, cei doi politicieni sunt "într-un blindat în drum spre Kati", unde se află unitatea Soundiata Keita, la circa 15 km de Bamako, punct de plecare al rebeliunii la începutul zilei.

Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente, apoi s-au deplasat în convoi spre centrul capitalei, potrivit unui corespondent al AFP.

Citește și
Elicopter IAR-330
Elicopter al Forţelor Aeriene Române, răsturnat de o furtună puternică în Mali

La Bamako, ei au fost aclamaţi de manifestanţii adunaţi pentru a cere demisia şefului statului în Piaţa Independenţei, epicentrul protestelor care au zguduit Mali în ultimele luni, înainte de a se îndrepta spre reşedinţa preşedintelui Keita.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki Mahamat, a condamnat energic arestarea preşedintelui malian.

"Condamn energic arestarea preşedintelui Ibrahim Boubacar Keita, a premierului Boubou Cissé şi a altor membri ai guvernului malian şi fac apel la eliberarea lor imediată", a scris el pe contul său de Twitter.

Tot de la Kati a plecat şi rebeliunea de la 21 martie 2012, când rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul Mali iar soldaţii s-au revoltat împotriva incapacităţii guvernului de a face faţă situaţiei. Militarii l-au înlăturat atunci de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Touré.

Lovitura de stat a precipitat căderea nordului Mali în mâinile grupurilor islamiste armate, care au ocupat această regiune timp de nouă luni înainte de fi alungaţi în urma unei intervenţii militare internaţionale conduse de Franţa în ianuarie 2013 şi aflată încă în curs.

Sub presiunea internaţională, junta a cedat în cele din urmă puterea autorităţilor civile interimare până la alegerea, în 2013, a lui Ibrahim Boubacar Keita.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult