Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Valul doi al pandemiei aduce noi recorduri de îmbolnăviri în Europa. Mutaţia descoperită în Danemarca

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dincolo de suspansul generat de alegerile prezidențiale, valul doi al pandemiei de coronavirus se revarsă tot mai amenințător peste America. O nouă zi a adus încă un record de infectări, peste 120.000.

Și dinspre Europa veștile sunt îngrijorătoare. Mutația virusului Sars Cov 2, descoperită la o fermă de nurci, a fost detectată la peste 210 persoane din regatul danez.

Și este o mutație care ar putea face un viitor vaccin anti-Covid mai puțin eficient, declară specialiștii.

În ultimele 24 de ore, Franţa a înregistrat un nivel record de infectări - peste 58.000. Prin comparaţie, cu o zi înainte au fost 40.000 de noi cazuri.

Și Germania a raportat un nou record zilnic, peste 21.500.

Citește și
aspirina
Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19 în Marea Britanie

La rândul lor, britanicii sunt din nou în carantină naţională, de joi.

Boris Johnson, prim ministru: ”Informaţiile pe care le-am primit sugerează că patru săptămâni sunt suficiente pentru ca aceste măsuri să aibă un impact real. Astfel, restricţiile vor dura până pe 2 decembrie, urmând ca apoi să revenim la măsuri graduale. Se vede o luminiţă la capătul tunelului”.

Potrivit estimărilor oficiului de statistică, într-o săptămână, în Anglia, s-au infectat peste 618.000 de oameni.

În Italia, pandemia este pe o panta ascendentă și tot mai abruptă. În ultimele 24 de ore au fost peste 34.000 de noi cazuri şi 445 de decese.

Giuseppe Conte, premierul italian: "Regiunele din zona roşie, de risc ridicat, sunt Calabria, Lombardia, Piemont şi Valle D'Aosta. Acolo vor fi impuse măsuri şi mai stricte: circulaţia va fi interzisă, inclusiv în propria localitate şi la orice oră, cu excepţia mersului la muncă, la cumpărături esenţiale şi la medic". Carantina revine de sâmbătă şi în Grecia. Kyriakos Mitsotakis, prim ministru: "Creşterea exponenţială a cazurilor din ultimele 5 zile ne obligă să luăm măsuri acum. Există posibilitatea ca măsurile anunţate sâmbata trecută să fi dat rezultate. Însă, dacă nu ar fi aşa, în 15 zile presiunea asupra spitalelor ar deveni insuportabilă. Nu pot risca asta. De aceea am decis să iau din nou măsuri drastice. Mai bine mai devreme decât prea târziu".

Până la sfârşitul lunii, în Grecia vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, benzinăriile şi şcolile primare.

Dacă vor să iasă din case, grecii trebuie să trimită un SMS autorităţilor, explicând motivul.

 

Mutație care va afecta eficiența unui vaccin anti-Covid

 

Autoritățile daneze au anunțat instituirea unor măsuri de lockdown în anumite zone după ce o mutație a Sars Cov 2 a fost descoperită la ... nurci, care pot transmite virusul înapoi la oameni.

Mai mult, specialiștii guvernului de la Copenhaga au avertizat că eficiența oricărui viitor vaccin anti-Covid poate fi afectată de această mutație.

Mette Frederiksen, prim ministru: ”Virusul trecut iniţial de la om la nurci a suferit mutaţii. Apoi, virusul cu mutaţii s-a răspândit iar la oameni. Este o situaţie foarte, foarte periculoasă. În laboratoarele Institutul Danez de Sănătate au fost depistate 5 cazuri de infectare în fermele de nurci şi 12 cazuri de infectare la oameni, cu un virus cu mutaţii care este prea puţin sensibil la anticorpii produşi de organism. Aşadar, această nouă versiune de virus cu mutaţii prezintă un risc pentru eficienţa vaccinurilor anti-Covid”.

Barurile şi restaurnatele, transportul public şi toate activităţile sportive în interior vor fi închise în şapte regiuni urbane din nordul țării. De vineri și cel puțin până pe 3 decembrie.

Danemarca este cel mai mare producător mondial de blană de nurcă. Însă toate cele aproximativ 17 milioane de nurci crescute în fermele daneze vor fi sacrificate.

Statul va suporta costurile și va acorda despăgubiri. Iar nota de plata va depăși probabil 800 de milioane de euro.

Pe de altă parte, Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, în vârstă de 90 de ani, s-a infectat cu coronavirus şi este internat în spital.

Asta după ce a participat la slujba de înmormântare a mitropolitului Amfilohie, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, care a murit de Covid.

În ciuda avertismentelor autorităţilor şi specialiştilor, sicriul cu trupul neînsufleţit al înaltului prelat muntenegrean a fost deschis în timpul slujbei. Credincioşii l-au atins şi l-au sărutat. Şi episcopul desemnat să-i urmeze este bolnav de Covid.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult