VIDEO. Un vulcan a erupt în Islanda, după mai multe cutremure
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
„În acest moment este o erupţie foarte mică”, a spus Matthew Roberts din cadrul departamentului de servicii şi cercetare a IMO. El a adăugat că nu există un pericol iminent pentru rezidenţii din regiune.
Traficul de pe aeroportul internaţional Keflavik din Reykjavik nu a fost perturbat, a precizat aeroportul pe pagina sa de internet.
Experţi din cadru IMO vor evalua traseul pe care îl urmează lava, precum şi evoluţia erupţiei.
Erupţia a fost confirmată la ora 16:40 GMT, a precizat IMO.
Potrivit imaginilor şi transmisiunilor în direct ale publicaţiilor locale MBL şi RUV, un râu de lavă şi fum emanau dintr-o fisură în sol pe unul dintre versanţii muntelui Fagradalsfjall.
Peninsula Reykjanes este o zonă activă din punct de vedere vulcanic şi seismic, situată la sud-vest de capitala Reykjavik. În martie 2021, s-a produs o erupţie spectaculoasă a unor fântâni de lavă dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri aparţinând sistemului vulcanic Fagradalsfjall.
Activitatea vulcanică în regiune a continuat în acel an timp de şase luni, determinând mii de islandezi şi de turişti să viziteze regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a produs în aceeaşi regiune.
Sistemul vulcanic, care se întinde pe circa şase kilometri lăţime şi 19 kilometri lungime, a rămas inactiv timp de peste 6.000 de ani înaintea acestor două erupţii.
Spre deosebire de erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, produsă în 2010, care a condus la suspendarea a 100.000 de zboruri şi a forţat sute de islandezi să-şi evacueze locuinţele, erupţia actuală nu este de aşteptat să expulzeze o cantitate semnificativă de lavă. „Aceasta nu este o erupţie vulcanică în lipsa cenuşii. E pur şi simplu lavă”, a spus Matthew Roberts, din cadrul IMO.