Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bărbat din Tonga a înotat 27 de ore, după ce a fost luat de tsunami

Un bărbat din Tonga, în vârstă de 57 de ani, susţine că a înotat aproximativ 27 de ore după ce a fost luat de ape în timpul unui tsunami devastator produs sâmbătă. Individul a fost supranumit "adevăratul Aquaman", informează Reuters.

Erupţia vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai de sâmbătă a provocat moartea a cel puţin trei persoane şi a declanşat un tsunami ce a măturat arhipelagul, distrugând sate, staţiuni, numeroase clădiri şi reţele de comunicaţii şi izolând naţiunea cu circa 105.000 de locuitori.

Lisala Folau, care locuia pe mica şi izolata insulă Atata, cu o populaţie de aproximativ 60 de persoane, a fost luat de ape când valurile au năvălit pe pământ, sâmbătă, în jurul orei 19:00, a declarat el într-un interviu radio pentru Broadcom Broadcasting.

Bărbatul a povestit că îşi vopsea locuinţa când a fost alertat în legătură cu tsunami-ul de către fratele său şi, la scurt timp după aceea, valurile au pătruns în salonul lui.

Pentru a scăpa, el s-a urcat într-un copac, însă când a coborât, un val mare l-a tras în larg.

Citește și
eruptie
Unda de șoc creată de erupția vulcanului din Insula Tonga a ajuns și în România. Ce s-a întâmplat la stațiile meteo

"Am plutit, aruncat de colo-colo de valurile mari care continuau să vină", a povestit bărbatul de 57 de ani.

Folau a adăugat că a continuat să plutească şi a reuşit încet să parcurgă înot distanţa de 7,5 kilometri până la insula principală Tongatapu, ajungând la ţărm 27 de ore mai târziu, duminică, în jurul orei 22:00.

Reuters nu a reuşit să îl contacteze pe Folau pentru a verifica aceste relatări.

 

Lisala Folau a devenit celebru pe rețelele de socializare  

Întâmplarea prin care a trecut Folau a devenit virală pe grupurile din Tonga de pe Facebook şi de pe alte reţele sociale. "Adevăratul Aquaman" l-a descris un utilizator pe Facebook, făcând referire la personajul de benzi desenate Aquaman şi la filmul cu acelaşi nume. "Este o legendă", a spus altcineva

Insula Atata, situată la aproximativ 8 km nord-vest de capitala din Tonga, Nuku'alofa, sau la 30 de minute cu barca, a fost aproape în întregime distrusă de tsunami. Echipele de intervenţie supraveghează în continuare insulele mai mici şi evacuează cu ambarcaţiunile persoanele afectate.

 

Ajutoare pentru Tonga

 

Primele avioane încărcate cu ajutoare de urgenţă şi echipamente de comunicaţii au aterizat, joi, în Insulele Tonga, rupte de lume la cinci zile după o erupţie vulcanică şi un tsunami de proporţii.

Mica naţiune din Pacific a fost izolată după erupţia de pe 15 ianuarie a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, una dintre cele mai puternice din lume din ultimele decenii, soldată cu daune însemnate şi cu ruperea cablului de comunicaţii care leagă ţara la reţelele globale de internet şi telefonie.

Aproximativ 84.000 de persoane, peste 80% din populaţia din Tonga, au fost afectate de erupţia vulcanului şi de tsunami, a indicat ONU.

Guvernul din Tonga a catalogat erupţia un dezastru "fără precedent", precizând că valuri de până la 15 metri înălţime au distrus toate casele de pe unele insule.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult