UE și-a cenzurat raportul privind dezinformările în privința pandemiei pentru a nu supăra China
Misiunea Chinei la UE a protestat prin mai multe canale diplomatice asupra raportului întocmit de europeni despre dezinformarea chineză și rusă cu privire la coronavirus, astfel încât varianta finală a documentului a fost mult îmblânzită la presiunea Beijingului, scrie Politico, citând trei surse din cadrul UE.
Raportul despre ”narațiuni și dezinformare” în jurul pandemiei de coronavirus a fost publicat vineri, cu un limbaj puternic modificat în favoarea Chinei.
Cel mai surprinzător, au fost șterse referințele la China care desfășoară o campanie de „dezinformare globală”, dar și criticile chinezești față de reacția Franței la pandemie.
”Surse oficiale și susținute de diferite guverne, inclusiv Rusia și - într-o măsură mai mică - China, au continuat să țintească pe larg narațiuni conspirative și dezinformare”, scrie versiunea finală a raportului UE.
New York Times a scris vineri despre presiunea chineză, citând un diplomat al UE care le-a scris colegilor că „chinezii amenințau cu reacții în cazul în care raportul apare” în forma inițială.
Articolul NYT a citat și un e-mail de la un consilier senior al șefului diplomației externe a UE, Josep Borrell, care a ordonat reținerea raportului și „a cerut analiștilor să facă diferența între promovarea dezinformării și promovarea agresivă a unei narațiuni”.
”S-au autocenzurat pentru a calma Partidul Comunist Chinez”
Un oficial al UE care nu a fost de acord cu schimbările din raport a fost citat spunând că diplomații blocului s-au „auto-cenzurat pentru a calma Partidul Comunist Chinez”.
Pe de altă parte, Peter Stano, purtător de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, care a elaborat raportul, a declarat sâmbătă că ”publicațiile SEAE sunt categoric independente. Nu ne-am conformat niciodată, la nicio presupusă presiune politică externă. Aceasta include și ultima noastră imagine de ansamblu asupra tendințelor dezinformare”.
El a spus că articolul din New York Times face „afirmații neîntemeiate și inexacte și conține concluzii de fapt incorecte despre raportul SEAE”, adăugând că „dezinformarea și narațiunile dăunătoare pot purta riscuri potențiale severe pentru cetățenii noștri, inclusiv pentru sănătatea lor”.
Sursa: Cristian Anton, Politico.eu
Dată publicare: 27-04-2020 09:45