UE a restricționat exporturile de vaccinuri anti-Covid-19 în Irlanda de Nord, încălcând acordul Brexit
Premierul nord-irlandez Arlene Foster a descris decizia UE de a invoca Articolul 16 din Protocolul Nord Irlandez, care permite Marii Britanii sau UE de a lua măsuri unilaterale dacă apare un efect negativ neaşteptat din partea acestui acord, drept ”un act incredibil de ostilitate”, conform News.ro.
Un purtător de cuvînt al guvernului britanic a spus că ”va lua în considerare cu precauţie, următorii paşi”, adăugând că ministrul Michael Gove a transmis UE ”îngrijorarea Marii Britanii provocată de lipsa unei notificări din partea UE legată de acţiunile sale în legături că protocul Nord Irlandez”.
Mai devreme, vineri, Comisia Europeană a convenit un plan pentru controlul exporturilor de vaccinuri din UE, inclusiv către Marea Britanie, argumentând că trebuie să procedeze astfel pentru a-şi asigura stocurile necesare.
Irlanda de Nord primeşte vaccinuri din Marea Britanie, dar măsura a nemulţumit politicienii din provincie, cu mai puţin de o lună de când Marea Britanie a ieşit din UE, la sfârşitul anului 2020.
UE renunţă la includerea Irlandei de Nord în mecanismul de control al vaccinurilor împotriva Covid-19UE a renunţat la includerea Irlandei de Nord în mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor adoptat vineri, în urma unor critici dure ale Marii Britanii, care-i reproşează faptul că încalcă prevederi ale acordurilor Brexitului cu privire la Irlanda de Nord, relatează AFP.
”În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia va veghea ca Protocolul Irlanda/Irlanda de Nord să nu fie afectat”, a anunţat vineri seara, într-un comunicat Comisia Europeană (CE).
Comisia ”nu declanşează clauza de salvgardare” care i-ar fi persmis o derogare de la acest protocol - cu privire la vaccinuri -, aşa cum a anunţat iniţial.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie , vaccin , coronavirus , ue , irlanda de nord , brexit
Dată publicare: 30-01-2021 09:40