Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucrainenii le lasă mesaje soldaților ruși: „Sângele copiilor ucraineni este pe mâinile voastre”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucraina a recâştigat controlul asupra oraşului Irpin, unul dintre fronturile unde s-au dat lupte grele la porţile Kievului.

Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Însă situaţia devine din ce în ce mai dramatică la Mariupol. Primarul spune că oraşul port asediat este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie complet evacuat. 160.000 de oamni sunt captivi acolo. Dar forţele ruse nu permit evacuare în siguranţă a civililor. Şi, de teama unor atacuri, luni nu au fost deschise coridoare umanitare nici din Mariupol, nici din alte oraşe ucrainene asediate de ruşi.

N-a mai rămas piatră pe piatră, din Bîșiv, o mică așezare, situată la 35 de kilometri de Kiev și aflată în calea forțelor ruse care încearcă să avanseze spre capitală.

Devastată, directoarea școlii nu-și poate stăpâni lacrimile.

Citește și
militar finlanda
Finlanda - țară exemplu pentru statele europene. Cum s-a pregătit pentru un posibil atac al Rusiei

Directoare: “Mor, pentru că unii oamenii mari nu se pot înțelege. Este foarte greu, când copiii suferă. Nu este drept, copiii nu sunt vinovați de nimic”.

De la începutul războiului, rușii au ucis cel puțin 143 de copii în Ucraina, spune Avocatul Poporului.

Alex Crawford, Sky News: “Am găsit aceste mesaje pe care ucrainenii le-au lăsat trupelor ruse. Aici scrie: „Sângele copiilor ucraineni este pe mâinile voastre”.

Deocamdată, ucrainenii i-au forțat pe ruși să se retragă din unele locuri din preajma Kievului. Dar sunt izbânzi de moment. Forţele inamice se regrupează, în timp ce bombardamentele continuă înverșunat, într-o tactică a rușilor dacă nu de supunere, atunci de anihilare totală. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut tancuri, avioane și rachete însă primește în continuare doar rachete antitanc.

Femeie cu copil: "Ruşii au fost aici, au blocat drumurile. Noi ne-am ascuns în adăposturi. A fost înfricoşător, geamurile se zguduiau, eu am un copil mic..."

Bărbat: “Ieri au început să fugă. Dar au împuşcat oameni. Cât au fost aici au jefuit magazine şi au furat mâncare”.

Militar: “Fermierul le-a spus: ‘Nu vă atingeţi de fermă, tot ce este aici este proprietate privată’. Atât, şi ca răspuns l-au ucis. L-au înjunghiat”.

Ucrainenii au reusit să recucerească mai multe sate la est de Harkov, dar şi la nord-vest de Mariupol

Primarul din Mariupol a cerut evacuarea completă a orasului, unde 160 de mii de civili sunt în continuare captivi fără apă, mâncare, medicamente sau curent electric. Crucea Roşie nu a reuşit să trimită ajutoare, iar fortele ruse nu acceptă să permită trecerea refugiaților în siguranță.

De altfel, potrivit autorităților ucrainene, luni, s-a renunțat la deschiderea coridoarelor umanitare și din alte orațe aflate sub asediu, cum este Sumî ori din localitățile din jurul Kievului, care sunt împresurate. Asta pentru că ucrainenii se tem de posibile atacuri de-a lungul rutelor de evacuare.

În paralel, trupele rusești s-au retras din orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor. Au preluat controlul sâmbătă și l-au reținut pe primar pentru scurt timp. La Slavutîci stau cei care muncesc la centrala nucleară dezafectată.

În jurul sitului nuclear, care se află în continuare sub controlul invadatorilor sunt incendii de vegetaţie, care au cuprins deja peste 10 mii de hectare.

În sud, Regiunea Herson rezistă. Oamenii ies mereu în stradă, fără să se lase descurajați de grenade fumigene și gaze lacrimogene.

“Dacă noi suntem aici, Ucraina este aici. Şi nimeni nu ne poate opri. Nici ruşii. Nu va fi aici "pacea rusească", spun oamenii.

Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de aproape 565 de miliarde de dolari, potrivit Ministerului Economiei de la Kiev.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult