Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucrainenii au anunțat bilanțul atacului cu drone din Sevastopol. "Este pedeapsa lui Dumnezeu"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un atac cu drone a provocat un imens incendiu la rezervoarele de carburant din portul Sevastopol, de unde se aprovizionează navele militare rusești din Flota Mării Negre.

Autoritățile pro-ruse spun că patru rezervoare de carburant au ars. Însă, un oficial al serviciilor secrete ucrainene susține că peste zece rezervoare cu produse petroliere, adică 40.000 de tone, au fost distruse. Dar Kievul nu a revendicat atacul.

"Este pedeapsa lui Dumnezeu", spune oficialul ucrainean, după atacurile rusești cu rachete de vineri. Într-un singur bloc de locuințe bombardat au murit cel puțin 23 de ucraineni.

"A izbucnit un incendiu de gradul IV, adică cel mai grav posibil", a spus guvernatorul instalat de Moscova, Mihail Razvojaev.

Oficialul prorus a recunoscut că, cel mai probabil, focul a fost provocat de un atac cu o dronă cu explozibil, fără să acuze explicit Kievul. Patru rezervoare au ars complet.

Citește și
vladimir putin
Putin pretinde că Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa și că țara sa „nu se va izola de restul lumii”

Dronele ucrainene au atacat în mod regulat Crimeea, peninsula din Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, și principalul său port, Sevastopol, mai ales în ultimele săptămâni.

Însă Kievul nu a revendicat aproape niciodată atacurile.

Cel puțin 23 de persoane, inclusiv copii, au murit în într-un atac cu rachetă

Echipele de salvare au căutat zi și noapte supraviețuitori în ruinele blocului distrus de explozia unei rachete rusești în orașul Uman, din centrul Ucrainei. Dar au gasit doar trupuri neînsuflețite - cel puțin 23 de victime, inclusiv patru copii.

Localnic: "Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla așa ceva. O rachetă a lovit blocul nostru. Sânge peste tot. Toate geamurile sparte... Copiii mei dormeau aici. Din fericire, noi am scăpat cu viață... Te urăsc,Rusia!".

Raidul masiv cu rachete, de vineri dimineța a avut ca ţintă unităţile de rezervă ale armatei ucrainene, pentru a le împiedica deplasarea spre linia frontului, având în vedere contraofensiva pe care o pregăteşte armata ucraineană, susține Moscova.

Există o posibilitate reală să fi fost așa, consideră ministerul britanic al Apărării, în evaluarea sa. "Însă Rusia are un proces ineficient de stabilire a țintelor și acordă prioritate atingerii obiectivelor militare în detrimentul prevenirii pagubelor colaterale, inclusiv a deceselor civilor", punctează serviciile secrete britanice.

Prigojin anunță că miliția Wagner se va desființa

Între timp, șeful miliției Wagner, care conduce asaltul la Bahmut, din estul Ucrainei, face din nou cu declarații surprinzătoare, pentru un blogger militar.

Evgheni Prigojin, șeful Wagner: "Acum, în ceea ce privește nevoia în general de obuze, pe front... Asta este ce vrem, pentru că ajungem în punctul în care Wagner se desființează. Wagner, într-o perioadă scurtă de timp, va înceta să mai existe. Noi vom deveni istorie. Nu tebuie să ne facem griji pentru asta, se mai întâmplă astfel de lucruri".

Prigojin s-a plâns, în repetate rânduri, de modul în care Rusia duce războiul din Ucraina. Si i-a acuzat chiar de trădare pe comandanții militari de la Moscova.

Pe de altă parte, Kremlinul va depune un protest diplomatic oficial față de ceea ce spune că este confiscarea ilegală de către autoritățile poloneze a școlii ambasadei sale din Varșovia.

Canalul de știri al televiziunii naționale poloneze a difuzat imagini cu polițiști în fața școlii destinată copiilor diplomaților ruși. "Opinia noastră, care a fost confirmată de instanțele de judecată, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată ilegal de Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult