Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tribunalul municipal din Moscova a ordonat dizolvarea Centrului Saharov pentru drepturile omului

Tribunalul municipal din Moscova a ordonat vineri dizolvarea asociaţiei Centrul Saharov, unul dintre ultimii piloni ai apărării drepturilor omului în Rusia.

Măsura a fost luată în plină represiune a vocilor critice la adresa intervenţiei militare ruse din Ucraina, relatează AFP, citează Agerpres.

Instanţa a afirmat într-un comunicat că asociaţia, care poarta numele laureatului premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov (1921-1989), a organizat ilegal evenimente în Rusia în afara "zonei sale de activitate" geografică prevăzută în statutul său.

Este pentru cel puţin a treia oară când autorităţile ruse folosesc acest motiv pentru a dizolva o asociaţie cu opinii critice la adresa Kremlinului.

În ianuarie, din acelaşi motiv, aceeaşi instanţă a dizolvat Grupul Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG pentru drepturile omului din Rusia, iar apoi, în aprilie, Centrul Sova, specializat în studiul rasismului şi a xenofobiei.

Citește și
Moscova
Atac cu dronă asupra Moscovei. O explozie s-a auzit în cartierul de afaceri al orașului. VIDEO

Centrul Saharov a fost forţat în primăvară să părăsească sediul său istoric din Moscova. Timp de aproape 30 de ani, acest loc emblematic al societăţii civile ruse a găzduit sute de dezbateri, evenimente culturale şi a inclus un muzeu despre crimele sovietice.

Tot aici, în 2015, mii de persoane s-au recules în faţa sicriului oponentului asasinat Boris Nemţov.

În aprilie, Ministerul rus al Justiţiei a lansat o "verificare" a Centrului Saharov, desemnat din 2014 ca fiind "agent străin". Această procedură a fost cea care a condus la dizolvarea sa.

Directorul Centrului Saharov, Serghei Lukaşevski, aflat în exil în Germania, a dat atunci asigurări că în cazul dizolvării sale, ONG-ul va fi reconstituit în Rusia sub forma unui "colectiv".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult