Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Testele pentru vaccinul împotriva Covid-19 care trebuia să ajungă și în România, oprite. Boala apărută "inexplicabil"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Testele de fază finală pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, care ar fi urmat să ajungă și în Romania, au fost oprite.

Decizia a fost luată din cauza unei "boli apărute în mod inexplicabil" la un participant la studiu din Marea Britanie. Țara noastră a cerut de la Uniunea Europeană doze de vaccin pentru 10 milioane de persoane, iar serul dezvoltat de AstraZeneca era considerat lider în cursa mondială de cercetare în domeniu.

Pare alarmant. Testele clinice - şi nu pentru orice vaccin, ci unul care este în atenţia întregii lumi - au fost suspendate din cauza unei posibile reacţii severe la un voluntar din Marea Britanie.

William Haseltine, om de știință: „Ştirea că ar putea fi o reacţie adversă serioasă, care a oprit testele clinice pentru unul dintre cele mai promiţătoare vaccinuri, unul despre care am auzit atâtea, ne arată de ce trebuie să avem mare grijă cu vaccinurile. Nu sunt jucării.”

Și Romania aşteaptă acest vaccin. Astra Zeneca a fost primul dintre cei șase producători cu care a Uniunea Europeană a încheiat acorduri pentru seruri anti-Covid, ce urmează să fie distribuite țărilor membre.

Citește și
vaccin
Reacția OMS după ce testarea vaccinului de la Oxford a fost oprită pentru că un pacient s-a îmbolnăvit

Totuşi, nu este chiar ceva ieşit din comun. Ţine de "rutină", susţine echipa de la Universitatea Oxford, care dezvoltă vaccinul împreună cu compania Astra Zeneca. De câte ori un voluntar vaccinat este internat la spital, iar cauza îmbolnăvirii nu este clar stabilită, studiul clinic se suspendă.

Matt Hancock, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie: „În mod evident este o provocare pentru acest vaccin, în particular. Însă nu este prima oară când se întâmplă asta cu vaccinul Oxford. Este un proces standard la testele clinice, ori de câte ori descoperă ceva care trebuie investigat."

Însă oprirea fazei finale a testelor clinice, fie şi temporară, ar putea afecta șansele ca produsul să fie pus pe piaţă până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, suntem în plină polemică mondială în privinţa siguranţei şi eficienţei unui vaccin anti-Covid, obţinut "pe repede înainte". Mulţi se tem că standardele ar putea fi coborâte prea mult în cursa pentru obţinerea serului care să oprească pandemia de coronavirus. Iar oamenii de știință avertizează că politizarea poate afecta încrederea opiniei publice în vaccinul împotriva coronavirusului.

Anthony Fauci, imunolog american: „Sondajele arată că poate o treime dintre americani nu au destulă încredere şi afirmă că nu vor face vaccinul anti-Covid imediat ce apare pe piaţă. Trebuie să recâştigăm încrederea opiniei publice. De aceea trebuie să fim transparenţi cu datele înregistrate şi cu modul în care se face procesul de decizie pentru aprobarea unui vaccin.”

În acest context, cele 9 companii farmaceutice - printre care Pfizer, GlaxoSmithKline, Astra Zeneca, Moderna, Sanofi - s-au angajat:

Albert Bourla, CEO Pfizer: „Vom solicita aprobarea autorităţilor de reglementare doar atunci când vom avea dovada siguranţei şi eficienţei, care vine din finalizarea fazei finale a testelor clinice, efectuată conform standardelor."

Cele 9 companii biofarmaceutice, care dezvoltă mai bine de 70 de vaccinuri diferite, speră că angajamentul comun pe care l-au luat, privind respectarea standardelor ştiinţifice şi etice, va contribui la creşterea încrederii publicului într-un ser anti-Covid, oricare ar fi acesta.

Până acum, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, niciunul dintre cele aproape 180 de vaccinuri candidate, dezvoltate în toată lumea, nu a finalizat testele clinice, chiar dacă Rusia și China au început inocularea unor membri ai personalului medical cu vaccinurile lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult