Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Supraviețuitor al masacrului din Bucea: „Rușii m-au torturat, m-au stropit cu motorină”

Un supraviețuitor din Bucea povestește că a fost torturat de forțele rusești în orașul de lângă Kiev, unde dovezile de atrocități sunt din ce în ce mai multe.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

La mijlocul lunii martie, la două săptămâni după ce trupele rusești au intrat în Bucea în încercarea lor de a se deplasa mai departe spre sud-est, spre capitala ucraineană Kiev, Viktor se îndrepta spre casă.

Soldați înarmați l-au oprit pentru a-i verifica actele de identitate. I-au scotocit prin rucsacul său și au găsit o sticlă de alcool, o lanternă și documentele sale. Apoi i-au verificat telefonul mobil.

În scurt timp, rușii au dat peste aplicația Telegram și au scanat canalul armatei ucrainene.

Citește și
Un rus a pozat întins pe străzi în Moscova, cu mâinile legate la spate, ca ucrainenii masacrați la Bucea GALERIE FOTO
Un rus a pozat întins pe străzi în Moscova, cu mâinile legate la spate, ca ucrainenii masacrați la Bucea GALERIE FOTO

Fotografiile soldaților ruși și ale tancurilor lor arse păreau să îi supere, iar Viktor crede că și-au descărcat furia pe el, potrivit Al Jazeera.

Ceea ce a urmat a fost o rundă de tortură, a declarat Viktor, care a cerut Al Jazeera să nu-i divulge numele de familie.

Deși sursa citată nu a putut să verifice în mod independent relatarea ucraineanului, aceasta este în concordanță cu un număr din ce în ce mai mare de dovezi care leagă forțele rusești de atrocitățile din Bucea, un oraș la nord-vest de Kiev, al cărui nume a devenit un sinonim pentru ucideri în masă ale civililor. Potrivit supraviețuitorilor, oficialilor ucraineni, grupurilor pentru drepturile omului și rapoartelor din mass-media, soldații ruși ar fi trecut la torturi și ucideri nediscriminatorii fără sens ale civililor, la violuri și jafuri.

"Am spus că sunt un civil, că mă duc acasă și că nu am luat parte la acțiunile militare", a declarat Viktor.

Dar rușii au decis să nu-l lase să plece. În schimb, l-au dus la unul dintre cartierele lor generale din Bucea.

Zeci de cadavre pe strada Yablunska

La începutul lunii aprilie, zeci de cadavre de civili uciși de soldații ruși au fost găsite pe strada Yablunska din Bucea.

Șase dintre acestea aveau mâinile legate la spate, au declarat oficialii. Alte 22 de persoane au fost scoase din mașini și împușcate mortal pentru că au încercat să părăsească Bucea.

Kremlinul a negat responsabilitatea pentru aceste crime, numind aparentul masacru o "producție" pusă în scenă de ucraineni după ce forțele rusești s-au retras din Bucha la 30 martie.

Dar o examinare de către New York Times a fotografiilor din satelit și a înregistrărilor video ale cadavrelor, inclusiv a celor "împrăștiate pe mai mult de o jumătate de kilometru" de pe strada Yablunska, a arătat că cei uciși se aflau acolo de cel puțin trei săptămâni - perioada în care Viktor ar fi fost reținut și interogat.

El a declarat că sediul central al Rusiei din Bucea se afla într-o casă privată cu porțile din față dărâmate, înconjurată de vehicule blindate.

Un ofițer rus i-a examinat din nou telefonul și s-a uitat la elementele șterse recent. Ofițerul a văzut o înregistrare video a unei coloane rusești în mișcare pe care Viktor o filmase când forțele rusești au intrat în Bucea la sfârșitul lunii februarie, dar pe care a șters-o ulterior. A urmat o bătaie severă.

Soldații ruși l-au trântit pe Viktor la pământ, l-au pus să se întoarcă cu fața spre podea și l-au lovit cu o bâtă, rupându-i o coastă și un deget.

L-au tot întrebat despre locul unde se află forțele ucrainene.

Dar repetarea constantă a întrebărilor lor și indiferența față de răspunsurile sale l-au făcut să creadă că pur și simplu se bucurau de neputința lui.

"Să-i dăm foc”

El a spus că soldații ruși l-au stropit cu un lichid inflamabil. A recunoscut imediat mirosul: motorină de la unul dintre vehiculele lor blindate.

"Nu era benzină, ei au doar motorină. Au spus: ‘Hai să-i dăm foc și să-l trimitem înapoi la oamenii lui’. Când am fost complet epuizat și plin de sânge, m-au aruncat pur și simplu în subsol", a mai relatat Viktor.

În acel subsol rece și umed, după cum l-a descris, Viktor a zăcut singur timp de aproximativ 40 de minute, încă îmbibat de sânge și motorină.

Acesta crede că reluarea bombardamentelor i-a speriat pe interogatori și, în cele din urmă, i-a salvat viața.

"Pur și simplu s-au ascuns, iar asta m-a salvat", a spus el, descriind cum s-a strecurat mai târziu afară din subsol, a escaladat un gard și a fugit acasă.

"Nu mi-a fost frică să nu fiu aruncat în aer, trebuia doar să fug", a spus el.

Bucea era un oraș suficient de mare pentru ca el să se ascundă, iar rușii nu l-au căutat, deși aveau rucsacul său și documente care îi indicau adresa.

A fugit la casa vecinului său, unde a stat zile întregi, imobilizat la pat și plin de vânătăi.

"Tot corpul lui era albastru de vânătăi", a declarat vecinul, Oleh Matsenko, pentru Al Jazeera.

Viktor este încă acolo, în convalescență și abia dacă se poate mișca. "Mi-au dat o bătaie zdravănă. Încă mă doare", a conchis ucraineanul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult