Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Super taifunul Nanmadol lovește Japonia. Nouă milioane de oameni ar trebui evacuați de urgență | VIDEO

Nouă milioane de oameni au fost sfătuiți să-și evacueze locuințele, în timp ce Japonia este lovită de unul dintre cele mai grave taifunuri din istorie.

Super-taifunul Nanmadol a ucis două persoane și a rănit aproape 90, după ce duminică dimineața a lovit cea mai sudică insulă japoneză, Kyushu. Autoritățile nipone preconizează că acesta va trece peste insula principală Honshu in următoarele zile, informează BBC.

Zeci de mii de oameni au petrecut noaptea de duminică spre luni în adăposturi de urgență, iar aproape 350.000 de case au rămas fără curent electric.

Circulația și activitățile comerciale au fost întrerupte, iar țara se pregătește pentru inundații și alunecări de teren de amploare.

Nanmadol a adus rafale de până la 234 km/h, iar în unele zone au fost prognozați 400 mm de ploaie în 24 de ore.

Citește și
Itaru Nakamura
Şeful poliţiei din Japonia şi-a anunţat demisia după asasinarea fostului premier Shinzo Abe

În acest context, autoritățile au anulat circulația trenurilor de mare viteză, a feriboturilor, precum și sute de zboruri. Multe magazine și alte afaceri au fost închise, iar saci de nisip au fost amplasați pentru a proteja mai multe proprietăți.

Duminică dimineața, taifunul a ajuns în apropierea orașului Kagoshima, situat în extremitatea sudică a celei mai sudice insule a Japoniei, Kyushu.

Un râu din Kyushu a ieșit din matcă.

 

Radiodifuzorul de stat NHK a declarat că un bărbat a fost ucis când mașina sa a fost scufundată de inundații, iar un altul a murit după ce a fost îngropat după o alunecare de teren. Încă o persoană este dată dispărută, iar 87 au fost rănite.

În imaginile surprinse la fața locului se pot observa acoperișuri smulse de pe clădiri și panouri publicitare răsturnate.

Se preconizează că furtuna se va întoarce spre est și va trece pe deasupra insulei principale a Japoniei, Honshu, înainte de a se îndepărta spre mare până miercuri. În capitala Tokyo au căzut ploi abundente, iar linia de metrou Tozai a fost suspendată din cauza inundațiilor.

A fost emisă o alertă de nivel cinci, cea mai înaltă pe scara de avertizare a dezastrelor din Japonia

Autoritățile au emis o alertă de nivel cinci - cea mai înaltă pe scara de avertizare a dezastrelor din Japonia - pentru peste 500.000 de persoane din zonele Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto și Yamaguchi.

Un total de aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părți din regiunile Kyushu, Shikoku și Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.

Nanmadol a fost clasificat drept super taifun de către Centrul comun de avertizare a taifunurilor din SUA (JTWC), un termen aplicat furtunilor cu viteze susținute ale vântului de 240 km/h sau mai mult. Este echivalentul unui uragan de categoria 4 sau 5.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult