Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU un vot privind criza din Venezuela

Statele Unite au cerut, joi, Consiliului de Securitate al ONU să voteze asupra unui proiect de rezoluție care solicită organizarea de alegeri prezidențiale „libere, corecte și credibile” în Venezuela.

Proiectul de rezoluţie, căruia Rusia, care îl susţine pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, ar urma să îi opună vetoul său, denunţă „violenţa şi recurgerea excesivă la forţă împotriva demonstranţilor paşnici şi neînarmaţi de către forţele de securitate din Venezuela", informează AFP și EFE, conform Agerpres.

Spre deosebire de primul text propus de SUA la începutul lunii februarie, actualul proiect, prezentat celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, nu mai oferă „sprijinul deplin" Adunării Naţionale conduse de opozantul Juan Guaido, limitându-se „să remarce autoritatea constituţională" a acestei instituţii.

Noul text „încurajează iniţiativele paşnice, incluzive şi credibile" care să pună capăt crizei prelungite pe care o traversează Venezuela, menţiune care nu figura în proiectul de rezoluţie anterior.

Noul proiect cere, ca şi cel precedent, organizarea unui proces electoral „sub supraveghere internaţională, în conformitate cu Constituţia Venezuelei", solicitând Secretarului General al ONU să folosească „bunele sale oficii" pentru a asigura un scrutin prezidenţial credibil.

Citește și
arestari Venezuela
Maduro, trădat de peste 100 de membri ai forțelor de ordine. Au fugit în Columbia

În cele şase puncte ale acestui proiect de rezoluţie nu se solicită în mod expres ca Guaido să fie preşedintele, dincolo de „sprijinirea restabilirii paşnice a democraţiei şi a statului de drept în Venezuela". Proiectul de rezoluţie solicită însă „asigurarea siguranţei tuturor membrilor Adunării Naţionale şi a membrilor opoziţiei politice", potrivit EFE.

De la începutul crizei, Rusia denunţă ingerinţa occidentală şi mai ales cea a SUA în afacerile „interne" din Venezuela, care se confruntă cu o criză economică gravă. Moscova consideră că disponibilitatea americană de a acorda ajutor umanitar ascunde dorinţa de a răsturna cu forţa actualul regim de la Caracas.

Potrivit informaţiilor furnizate de mai mulţi diplomaţi, China ar urma, de asemenea, să respingă proiectul american. La fel ca Moscova, Beijingul se opune „amestecului în treburile interne" din Venezuela.

În cadrul Consiliului de Securitate, diplomaţii se aşteaptă ca şi Africa de Sud să îşi exprime opoziţia faţă de textul american, în timp ce Coasta de Fildeş şi Guineea Ecuatorială ar urma să se abţină.

Europa, foarte bine reprezentată în acest moment în Consiliul de Securitate cu cinci membri (Marea Britanie, Germania, Franţa, Belgia şi Polonia), ar urma să susţină în bloc SUA.

Opozantul Juan Guaido, preşedintele Parlamentului de la Caracas, este sprijinit de circa cincizeci de ţări, inclusiv SUA, Brazilia sau Columbia şi de majoritatea statelor membre ale UE. Preşedintele Nicolas Maduro este sprijinit de un număr echivalent de ţări, inclusiv Rusia, China, Iran, Coreea de Nord, Siria şi Cuba.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult