Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SUA critică Israelul în privinţa folosirii armelor americane în Fâşia Gaza, fără a suspenda livrarea acestora

SUA au criticat folosirea de către Israel a armelor americane în Fâşia Gaza, dar fără a suspenda livrarea acestora.  

Statele Unite nu au reușit să concluzioneze că armata israeliană a încălcat dreptul umanitar internaţional, potrivit unui raport mult aşteptat al Departamentului de Stat, difuzat vineri, notează AFP.

Raportul afirmă că este "rezonabil să se estimeze" că Israelul a folosit arme într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional şi, prin urmare, cu legea americană, dar Statele Unite nu au reuşit să ajungă la "concluzii" definitive în această etapă.

Publicarea acestui raport a fost amânată cu câteva zile din cauza dezbaterilor din cadrul Departamentului de Stat.

Acesta intervine la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a ameninţat public că va suspenda livrarea anumitor categorii de arme dacă Israelul va lansa o ofensivă majoră în oraşul suprapopulat Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, căreia i se opune.

Citește și
israel
Tensiunile cresc între SUA și Israel, după ce Joe Biden a declarat că limitează livrările de arme

Preşedintele american însuşi a mandatat Departamentul de Stat în februarie să examineze dacă utilizarea de către ţări angajate într-un conflict activ şi care beneficiază de ajutor militar american, printre care Israelul, respectă legea americană.

Această evaluare pe termen lung diferă de decizia Statelor Unite de a suspenda săptămâna trecută livrarea unui transport de muniţii şi bombe destinate Israelului.

"Natura conflictului din Fâşia Gaza face dificilă evaluarea sau tragerea de concluzii despre incidente individuale", a subliniat raportul care a fost trimis Congresului.

"Cu toate acestea, având în vedere dependenţa semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în Statele Unite, este rezonabil să se estimeze că articolele de apărare (...) au fost folosite de forţele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligaţiile sale în domeniul dreptului internaţional umanitar", a continuat raportul.

În ciuda unor "preocupări serioase", ţările care primesc ajutor militar american au oferit, însă, "garanţii suficient de credibile şi de fiabile pentru a permite furnizarea în continuare" de arme, a concluzionat raportul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult