Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: Efectele radiațiilor de la Cernobîl nu au fost transmise generațiilor următoare

Părinții care au fost expuși la radiații în urma dezastrului de la Cernobîl din 1986 nu au trecut modificările genetice cauzate de expunerea la radiații asupra copiilor lor, potrivit unui nou studiu.

 

Explozia din 1986 a reactorului de la centrala nucleară de la Cernobîl a dus la o evacuare la nivelul întregii regiuni, transmite CNN.

În timp ce explozia în sine a ucis 31 de oameni, milioane au fost expuși la niveluri de radiații periculoase, iar estimările numărului final de morți din cauza problemelor de sănătate pe termen lung sunt de până la 200.000.

Sperând să înțeleagă mai bine efectul expunerii la radiațiile cauzate de dezastru, o echipă de oameni de știință de la Institutul Național al Cancerului din SUA (NCI) din Maryland a studiat 130 de copii născuți din 105 perechi mamă-tată, unde cel puțin un părinte a fost expus la radiații.

Echipa, condusă de Meredith Yeager, a examinat genomul copiilor născuți între 1987 și 2002 și care au fost concepuți după accident și nu au găsit o creștere a noilor mutații genetice la cei studiați.

Citește și
A supraviețuit radiațiilor, dar a murit de Covid. Câți ani avea șeful operațiunii de lichidare a dezastrului de la Cernobîl
A supraviețuit radiațiilor, dar a murit de Covid. Câți ani avea șeful operațiunii de lichidare a dezastrului de la Cernobîl

Părinții din studiu au experimentat doze variate de radiații.

Cercetătorii au studiat genomul copiilor pentru a identifica o posibilă creștere a modificărilor genetice moștenite, cunoscute sub numele de mutații novo. Aceste modificări apar aleatoriu în sperma și ovulele unui părinte; deși nu sunt observate în genomul părintelui, ele pot fi transmise copiilor lor.

Echipa nu a găsit nicio dovadă a creșterii numărului acestor mutații la copiii născuți între 46 de săptămâni și 15 ani după accident în comparație cu populația mai largă.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor sugerează că expunerea la radiații ionizante a avut un impact redus asupra sănătății generației următoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult