Statuia lui Prigojin, fostul lider al Wagner, inaugurată departe de Rusia. Statul în care a fost ridicată | FOTO
Efigia lui în bronz poartă un walkie-talkie şi o vestă antiglonţ cu trei încărcătoare. Lângă el, cu un kalaşnikov în mână, braţul său drept Dmitri Utkin, decedat în acelaşi timp cu el, pe 23 august 2023, într-un accident aviatic care a avut loc la două luni după revolta lor eşuată din Rusia.
Spre deosebire de alte ţări africane unde contingentele sale au fost restructurate sub numele de "Africa Corps", cei denumiţi "wagnerţî" (membrii grupului Wagner) îşi păstrează în continuare toată influenţa asupra Republicii Centrafricane după ce au fost desfăşuraţi în 2018 în această ţară, la cererea preşedintelui Faustin Archange Touadera. În schimb, grupul a obţinut pentru filialele sale licenţe de exploatare a minelor de aur şi de diamante.
Inaugurarea, celebrată în prezenţa mai multor oficiali şi militari centrafricani de rang înalt, printre care ministrul apărării şi şeful Statului Major al forţelor armate, "se înscrie în cadrul relaţiilor bilaterale" între Republica Centrafricană şi Rusia, potrivit contului de Facebook al poliţiei naţionale centrafricane.
"Ruşii trebuie să fie sărbătoriţi pentru eforturile lor consimţite în ţara noastră (...), invit alte ţări africane să se inspire din acest exemplu pentru a-i celebra pe Prigojin şi pe toţi ruşii", a declarat Elysee Bafolo, agent imobiliar de 30 de ani.
În schimb, Tresor Yazimango, 34 de ani, şef de proiect în cadrul unui ONG local, a apreciat că "RCA este o ţară suverană şi nu avem nevoie de aceste statui. Dacă ruşii ar dori cu adevărat să dezvolte ţara, ei ar fi trebui să folosească aceşti bani pentru a construi drumuri şi a îmbunătăţi infrastructurile", a adăugat el.
Marcată de o succesiune de războaie civile, de lovituri de stat şi de regimuri autoritare după declararea independenţei sale faţă de Franţa în 1960, Republica Centrafricană se numără printre ţările cele mai sărace din lume, în pofida faptului că este foarte bogată în zăcăminte naturale, informează Agerpres.
Conflictele au scăzut în intensitate în ultimii ani, însă focare de violenţă se menţin, cu atacuri ale grupărilor rebele în zone îndepărtate şi cu riposte ale armatei centrafricane susţinută de aliaţii săi din Wagner.
Evgheni Prigojin a fondat în 2014 grupul Wagner, desfăşurat mai întâi în Africa şi în Orientul Mijlociu, care a fost mobilizat ulterior în Ucraina. Considerat altădată apropiat al lui Vladimir Putin, el a căzut în dizgraţie după ce le-a ordonat oamenilor săi să mărşăluiască spre Moscova în iunie 2023.
Decedat împreună cu o bună parte din conducerea grupului său într-un accident de avion în Rusia, Evgheni Prigojin este înhumat în cimitirul Porohovskoe din Sankt-Petersburg.