Somonul norvegian nu se află la originea focarului de coronavirus din Beijing. Anunțul autorităților
''Problema este în curs de soluţionare'', a spus ministrul norvegian al pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen.
Responsabili chinezi şi norvegieni s-au întâlnit marţi şi au ajuns la concluzia că somonul norvegian cel mai probabil nu se află la originea cazurilor de COVID-19 confirmate săptămâna trecută ca având originea în piaţa Xinfadi din Beijing, a adăugat oficialul norvegian.
Conform presei chineze, virusul a fost detectat în piaţa Xinfadi pe planşele pe care era tranşat somonul din import.
Mai multe lanţuri de supermarketuri, printre care Wumart şi Carrefour, au retras somonul de la comercializare, iar Centrul de produse marine din Norvegia, organism care promovează vânzările de peşte norvegian, a anunţat că au fost primite cereri de anulări pentru mai multe comenzi.
Peste 137 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus începând de săptămâna trecută în capitala Chinei, după două luni în care în acest oraş de peste 17 milioane de locuitori nu se mai înregistrase niciun caz de infectare. Mai multe cartiere ale Beijingului au intrat în carantină şi au fost anulate peste o mie de zboruri.
Conform unor experţi, este puţin probabil ca somonul să fie un vector al bolii COVID-19. ''Cred că infecţia nu provine de la somon, ci ar fi mai degrabă o contaminare a produsului ori a instrumentelor de către oameni'', afirmă Bjorn Olav Kvamme, şeful secţiei sanitare a Institutului norvegian pentru cercetări marine, subliniind însă inexistenţa unor studii despre posibilitatea ca peştii să propage virusul.
La rândul său, epidemiologul-şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea maladiilor, Wu Zunyou, a apreciat că descoperirea virusului pe o planşă de tranşat ''nu este suficient pentru a dovedi că el provine din produse marine importate'' şi în acest caz virusul ''ar fi putut proveni de la o persoană infectată''.