Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Situație tot mai dramatică pe glob. Număr uriaș de noi infectări cu Covid-19 în Spania

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vin vești mai putin bune din Occident, unde pandemia a revenit. Spania a înregistrat de vineri și până luni 15.000 de noi cazuri de coronavirus.

 

Chiar și așa, câteva sute de oameni au protestat în centrul Madridului împotriva restricțiilor impuse de autorități. Și Franţa a raportat o creștere importantă a numărului de noi infectări, în week-end, iar Italia a decis să-i testeze pe toți turiștii care vin din zone de risc. Cu aproape 36.000 de îmbolnăviri si peste 28.600 decese, Spania este una dintre cele mai afectate țări din lume. Practic, cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori, îşi devansează mult vecinii.

Însă sute de spanioli, care s-au adunat in Plaza Colon din centrul Madridului, au susținut răspicat că nu cred în coronavirus, așa că refuză să se supuna regulilor privind purtarea măștilor în spațiul public și distanțarea socială. Că se opun s-a vazut și la manifestație, unde nu s-a respectat nicio măsură de protecție.

Diana Ortiz, angajată în turism: „Știm că guvernanții ne mint și nu-i vom lăsa să ne calce în picioare drepturile, așa cum deja au început s-o facă. În primul rând, trebuie să facem zgomot. Să înțeleagă că nu vom tăcea!”

Citește și
Avion
Șase regiuni din Spania, plasate în „zona galbenă”. Persoanele care vin în România vor intra în carantină

Adepții teoriei conspirației sunt atât de înverșunați încât neagă fără să clipească evidențele, deși nu e greu să le demontezi așa-zisele argumente.

Jonathan, angajat într-un plafar: „În restul Europei nu se întâmplă așa ceva. Oamenii sunt surprinși să afle că în Europa nu ești obligat să porți mască pe stradă, nici nu te cred când le spui.”

Evident, lucrurile nu stau chiar așa. În Franța, mai multe orașe au introdus chiar luni obligativitatea măștilor în toate spațiile publice, iar Parisul a extins zonele în care măștile sunt obligatorii.

Bernard Six, parizian: „Cred că virusul se răspândește iarăși și, chiar dacă purtarea unei măști pe stradă nu este eficientă sută la sută, tot ne protejează. Așa că e mai bine să ne luăm toate precauțiile posibile.”

Dar situația din Spania are repercusiuni și în alte state. Italienii au început să-i testeze pe toți cei care se întorc în aceste zile din peninsula iberică.

Nestor Torres, turist: „Facem testul pentru că venim din Spania și guvernul italian ne-a cerut să facem testul PCR, cum îi spunem în spaniolă sau tamponul, în italiană.”

Vincenzo Cioffi, însoțitor de zbor: „Sunt însoțitor de zbor și compania mi-a interzis să mai urc într-un avion, pentru că într-unul din zboruri au găsit o persoană care era pozitivă. În plus, eram la un pas să-mi iau concediu, dar m-au sunat și m-au pus în carantină la domiciliu.”

Peste ocean, Statele Unite au depășit pragul de 170.000 de decese din cauza coronavirusului, iar experții atrag atenția că testarea insuficientă rămâne o problemă majoră în gestionarea crizei.

William Schaffner, medic: „Ar putea fi vorba de un soi de lehamite, în sensul că te întrebi de ce să te mai testezi, dacă rezultatele vin peste o săptămână, pierzându-și deci utilitatea?”

În timp ce testarea a încetinit în 17 state, rata de rezultate pozitive e în creștere în 36 de state, situându-se la 7-8%. Una dintre cele mai mari probleme o constituie răspândirea virusului printre tineri.

Lori Lightfoot, primarul orașului Chicago: „Trebuie să facem cumva să ajungă și la urechile tinerilor, să știe că nu sunt imuni la virus.”

Pe de altă parte, Autoritatea Federală pentru Medicamente a aprobat în regim de urgență o modalitate de testare mult mai rapidă, mai ieftină și mai puțin invazivă: prin mostre de salivă. Potrivit FDA, rezultatele ar fi gata în trei ore, iar costul e de 10 dolari pe test.

Abdul El-Sayed, epidemiolog: „Nu necesită reactivi și bețigașe, care au limitat până acum testarea de masă în țară. Ar putea schimba soarta „jocului" dacă reușim să implementăm acest tip de testare.”

În august, numărul mediu de teste efectuate zilnic pe teritoriul american a scăzut cu aproape 70.000, comparativ cu a doua jumătate a lunii iulie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult