Record de îmbolnăviri cu Covid-19 în Spania. Oamenii nu mai cred în virus și protestează față de restricții

Ultima actualizare: 17-08-2020 20:24

Vin vești tot mai rele din occident. Spania a înregistrat recent recordul pentru noi cazuri depistate în 24 de ore. Chiar şi aşa, câteva sute de oameni au protestat, în centrul Madridului, împotriva restricţiilor impuse de autorităţi.

La rândul său şi Franţa a raportat o creştere importantă a numărului de noi infectări, în week-end. O tendinţă, pe care Ministerul Sănătăţii o consideră "îngrijorătoare". La fel şi în Italia se înmulţesc testele pozitive.

Cu aproape 36.000 de îmbolnăviri şi peste 28.600 decese, Spania este una dintre cele mai afectate țări din lume. Practic, cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori - îşi devansează mult vecinii.

Însă, sute de spanioli care s-au adunat în Plaza Colon din centrul Madridului au susţinut răspicat că nu cred în coronavirus. Aşa că refuză să se supună regulilor privind purtarea măştilor în spaţiul public şi distanţarea socială. Că se opun s-a văzut şi la manifestaţie, unde nu s-a respectat nicio măsură de protecţie.

Diana Ortiz, angajată în turism: "Știm că guvernanții ne mint și nu-i vom lăsa să ne calce în picioare drepturile, așa cum deja au început s-o facă. În primul rând trebuie să facem zgomot. Să-nțeleagă că nu vom tăcea!"

Adepţii teoriei conspiraţiei sunt atât de înverşunaţi încât neagă fără să clipească evidențele, deşi nu e greu să le demontezi aşa-zisele argumente.

Jonathan, angajat într-un plafar: "În restul Europei nu se întâmplă așa ceva. Oamenii sunt surprinși să afle că în Europa nu ești obligat să porți mască pe stradă, nici nu te cred când le spui."

Protestul a fost iniţiat de starul pop spaniol Miguel Bose, chiar dacă în ultimele două săptămâni, Spania a raportat în medie peste 3.500 de cazuri în fiecare zi. Numai lunea trecută, ţară a avut 5.000 de noi infectări.

Nici în Franţa situaţia nu este bună.

Sunt 3.300 de cazuri noi (de COVID-19), fiind stabilit un nou record pentru a patra zi consecutiv cu cele mai multe infectări din luna mai, când când autorităţile au mai relaxat măsurile sanitare. Mai mult, numărul cazurilor noi pară să crească într-un ritm alarmant, ceea ce le îngrijorează foarte mult pe autorităţi până în punctul în care au impus noi restricţii de purtare a măştii în toate spaţiile publice din Paris şi Marsilia.

Aşa arată viața de noapte din Mikonos. Pe străduțe este mare agitaţie, nici vorbă de distanţare fizică şi ici-colo sunt persoane care poartă mască de protecţie. La miezul nopții se dă insă stingerea.

Turistă din Franţa: "Sunt un pic dezamăgită în legătură cu această restricție de a închide la miezul nopții. Nu cred că virusul merge la culcare atunci, nu are o oră fixă, așa că nu înțeleg. Dar acesta e protocolul, îl accept şi mă voi întoarce."

Turistă din Italia: "Pot fi probleme (cu virusul, n.r.) atât pe timpul nopții, cât și pe timpul zilei, așa că nu știu ce să zic legat de această decizie."

Măsura este în vigoare până la sfârşitul acestei săptămâni, dar ar putea fi prelungită.

La rândul lor, autorităţile italiene au anunţat închiderea discotecilor în aer liber şi impunerea purtării măştilor în locurile publice între şase seara şi şase dimineaţa. Decizia a fost luată la o reuniune de urgenţă a miniştrilor cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, după o zi în care au fost înregistrate încă 600 de noi infecţii,

Şi totuşi, după aproape cinci luni de pauză, au fost reluate croazierele în Mediterană. Toţi pasagerii şi membrii echipajului au fost testaţi inainate de îmbarcare la bordul vasului Grandiosa, care a ridicat ancora din portul Genova. Tot ca o măsură de precauţie, vasul operează doar la 70 la sută din capacutatea obişnuită. Asta înseamnă că la bord sunt aproximativ 2.500 de pasageri. În cursul voiajului de o săptămână, sunt prevăzute escale în trei porturi italiene şi în capitala Maltei, Valetta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO