Școala începe în Europa sub amenințarea pandemiei. ”Să nu ne păcălim singuri, nu vom putea să fim mereu atenți”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În multe ţări din Europa, marți se redeschid şcolile, iar pregătirea acestei zile a fost o provocare pe întregul continent.
În timp ce milioane de copii abia aşteapă să-şi revadă colegii și profesorii, părinţii trec în revistă pericolele fiecărui scenariu de răspândire a virusului.
Milioane de elevi din Marea Britanie vor reveni de marți în bănci.
Ministrul Educaţiei le-a trimis o scrisoare deschisă părinţilor în care îi asigură că noul an şcolar va începe în condiţii de maximă siguranţă sanitară. Cu toate acestea, există dubii.
Mama unui elev: "Vrem să se întoarcă la rutina zilnică. După cum au decis autorităţile, două săptămâni să meargă la şcoală şi două săptămâni să stea acasă, asta nu prea e o rutină obişnuită".
Mama unui alt elev: ”Cu o săptămână înainte de începerea şcolilor autorităţile încă elaborau un ghid de măsuri. E ridicol. Din cauza asta, şcolile nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se pregătească sau să comunice cu părinţii sau cu elevii. E dezamăgitor".
La rândul lor, directorii instituţiilor educaţionale spun că au încercat toată vara să ţină pasul cu deciziile guvernanţilor, dar pregătirea prealabilă e doar o parte din lupta care va urma.
Directoarea unei şcoli: ”Într-un ciclu de şcoală gimnazială poţi avea în jur de 300 de elevi. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla dacă va fi un caz pozitiv de COVID-19 într-un grup mai mare. Vom avea de trecut mai mulţi paşi: trebuie să aflăm contacţii direcţi, cu care dintre profesori sau elevi a interacţionat acea persoană. Cred că va fi un proces enorm de complex odată ce vom începe acest an şcolar".
În ceea ce-i priveşte pe elevii din Scoţia şi Irlanda de Nord, aceştia sunt obligaţi să poarte mască doar atunci când ies în pauză.
Regula se aplică celor de peste 12 ani, dar dacă folosesc transportul în comun, măsura trebuie respectată de toţi copiii peste 5 ani.
La rândul lor, autorităţile din Cehia au pus şi ele pe hârtie mai multe norme menite să oprească răspândirea virusului SARS-COV-2 în şcoli.
De exemplu, copiii şi părinţii nu au voie să se strângă în număr mare în faţa instituţiilor de învăţământ, când intră în sala de clasă trebuie să se dezinfecteze şi să menţină între ei o distanţă fizică de 2 metri, iar elevii care au temperatură şi simptome de tuse nu au voie să meargă la şcoală.
Purtarea măştii este la latitudinea directorilor de şcoală.
Michal Černý, directorul unei şcoli din Praga: "Chiar dacă în Praga este un risc crescut de infectare cu COVID-19, ministerul Sănătăţii nu a făcut obligatorie purtarea măştii. Însă noi am decis ca acest lucru să fie pus în practică de toţi elevii atunci când se află pe coridoarele instituţiei".
OMS: Cea mai mare perturbare a sistemelor educaționale din istorie
Școlile din Franța se pregătesc şi ele pentru un început dificil al noului an academic.
Pe fondul unei creşteri zilnice a numărului de infectări, ministrul Educației a recunoscut că nu toate sălile de clasă vor fi gata la timp pentru a-şi deschide porţile.
Purtatul măştii e însă obligatoriu pentru oricine are peste 11 ani. În plus, în vigoare sunt şi unele restricţii legate de distanţarea fizică. Cecile Cluchier, profesoară: "Imediat ce copiii vor fi în contact unii cu ceilalţi, înaintea unui joc sau după, vom încerca să îi punem pe toţi să-și spele mâinile, dar hai să nu ne păcălim singuri. Având o grupă de 25 de elevi nu vom putea să fim mereu atenți la fiecare dintre ei".
În schimb, alte țări europene, precum Danemarca sau alte instituţii de învăţământ din Statele Unite, trec printr-o reorganizare a programei școlare, care include cursuri mai mici, mai mulți profesori, mai multă separare între elevi și clase și o combinație de învățare atât în clasă, cât și online.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemia de coronavirus "a creat cea mai mare perturbare a sistemelor educaţionale din istorie, afectând aproape 1,6 miliarde de elevi din peste 190 de ţări".