Sceneta de la ceremonia de învestire a lui Putin. A mers pe jos timp de 6 minute
Your browser doesn't support HTML5 video.
În discursul inaugural, Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix, cea care a renăscut din propria-i cenuşă. Evenimentul a fost precedat, sâmbătă, de proteste mobilizate de principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, însă poliţia a reprimat dur manifestaţiile şi a arestat peste 1600 de oameni.
Kremlinul a dat luni dovadă de transparență sporită. Şi, ca într-o scenetă de propagandă, întreaga lume l-a văzut pe Vladimir Putin în timp ce analiza nişte documente în biroul său. E întrerupt însă de un telefon prin care este anunţat că îl aşteaptă mii de oameni pentru ceremonia de depunere a jurământului. De voie de nevoie, fostul şi viitorul preşedinte îşi rupe 40 de minute din preţiosul timp.
Cu pasul apăsat şi mândru, Putin străbate culoar după culoar, în Marele Palat al Kremlinului, de o grandoare care îţi tăie răsuflarea.
Presa internațională s-a amuzat că liderul rus a fost fimat mergând timp de 6 minute.
Din mers, observa parcă pentru prima dată câte un tablou dintre nenumăratele care împodobesc pereţii. Ca să parcurgă drumul din Primul Corp al Kremlinului la Marele Palat, Putin urcă într-o limuzină de producție rusească. Maşina neagră are o caracteristică recunoscută - un cadru mare de argint pe capota din faţă.
Exact când orologiul Kremlinului bate miezul zilei, uşile aurite se dechid şi Vladimir Putin păşeşte în fastuoasa sala Andreevski.
Zâmbind demn şi salutând discret, Putin parcurge covorul roşu mărginit de mii oameni care îl aplaudau, un ritual cu adevărat impresionant, demn de ”țarul preşedinte” - cum îl numesc unii.
Printre cei 3000 de invitaţi se număra patriarhul Kirill, premierul Dmitri Medvedev, dar şi fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten personal al lui Putin. Acesta a stat în primul rând în timpul ceremoniei, lângă Medvedev și a fost a doua persoană, după patriarhul rus, căruia liderul de la Kremlin i-a strâns mâna.
Vladimir Putin depune jurământul cu mâna pe o copie în relief auriu a Constituţiei.
Vladimir Putin: Jur că, în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse, să respect şi să apar drepturile şi libertăţile omului şi cetăţeanului.
În discursul sau Putin proslăveşte autenticitatea culturală Rusiei şi anunţă că în acest nou mandat îşi va concentra energia asupra problemor interne.
Vladimir Putin: În cei peste o mie de ani de istorie, Rusia s-a confruntat nu o dată cu greutăţi şi provocări, dar întotdeauna a renăscut, ca o pasăre Phoenix, şi a atins culmi pe care alţii le considerau inaccesibile.
La finalul primei părţi a ceremoniei, sunt trase 30 de salve de tun, după care preşedintele iese în Piaţa Catedralei pentru a saluta regimentul prezidenţial.
În sfârşit, Putin strânge mâini şi îi salută pe câţiva dintre cei 2000 de voluntari implicaţia în campania electorală.
Dincolo de zidurile sigure ale Kremlinului, în împrejurimi erau mobilizate efectivele Gărzii Naţionale şi ale Ministerului de Interne, cu misiunea de a împiedica orice tulburare.
Asta după ce sâmbăta, în zeci de oraşe ale federaţiei Ruse, au avut loc proteste sub sloganul "El nu este țarul meu". Printre cei 1.600 de oameni arestaţi s-au numărat foarte mulţi tineri şi adolescenţi, dar şi principalul opozant Aleksei Navalnîi.
Puţin se află la putere de 18 ani, ca preşedinte sau prim-ministru, fiind deja cel mai longeviv lider rus de după Stalin. În martie, a câştigat alegerile prezidenţiale cu peste 76% din voturi, cel mai bun rezultat al său de până acum, dar observatorii străini au semnalat numeroase nereguli.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , kremlin , vladimir putin , investire
Dată publicare: 07-05-2018 20:06