Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii folosesc muniție cu fragmentare în zonele rezidențiale din Harkov, pentru a teroriza populația

Your browser doesn't support HTML5 video.

În estul Ucrainei, situaţia pe front rămâne incertă: şi ruşii, şi ucrainenii încearcă să câştige teren şi dau lupte grele pentru fiecare petec de pământ.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Kievul spune că ruşii au pierdut peste 31.000 de soldaţi ucişi de la începutul războiului şi au rămas fără o bună parte din tehnica militară. Ca să înlocuiască pierderile, Moscova a început să trimită spre Ucraina tehnică militară din regiuni tot mai îndepărtate.

Între timp, ministrul rus de Externe a ajuns în Turcia, unde va discuta despre deblocarea porturilor ucrainene și reluarea exporturilor de grâne. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoţional.

După câteva zile de acalmie, rușii au reluat bombardamentele satelor din regiunea ucraineană Harkov. Tirurile de artilerie au ucis trei oameni și au ranit cel puțin șase.

Citește și
soldati rusia, ucraina, razboi
Kremlinul afirmă că acuzațiile de viol împotriva soldaților ruși sunt orchestrate de Occident

Rușii nu par să aibă în plan un nou atac spre Harkov, iar bombardamentele au doar rolul de a teroriza populația.

Rușii folosesc muniție cu fragmentare, extrem de periculoasă în zonele rezidențiale.

Oleksandr Motornyi, corespondent: „Aici a căzut, probabil, muniție cu fragmentare provenind de la un lansator multiplu de rachete. Aici este locul unde a căzut, e ca un fel de pâlnie mică, acestea sunt urmele. Dar asta nu ar fi putut provoca un incendiu. Se pare că un alt proiectil a explodat sub acoperiș și a incendiat casa”.

Ucrainenii folosesc drone pentru a bombarda tranșeele rușilor

În luptele din regiunea Donbas, rușii aruncă în luptă noi unități și folosesc artileria pentru a deschide drumul. Trei obuziere ucrainene primite de la americani au fost atacate cu rachete.

De partea cealaltă, ucrainenii folosesc drone pentru a arunca proiectile în tranșeele rușilor și atacă depozitele de muniție din spatele frontului. În acest videoclip, un transportor blindat rus plin cu soldați, e lovit de un obuz în timp ce doi militari încearcă să recupereze un camarad rănit.

În sudul Ucrainei, războiul s-a transformat într-unul de uzură. Ambele tabere și-au fortificat pozițiile.

Matthew Chance, corespondent CNN: „Se pare că și unii, și ceilalți au săpat tranșee și luptele stagnează. Niciuna dintre părți nu este suficient de puternică să câștige războiul, și nici suficient de slabă ca să-l piardă”.

31.000 de soldați ruși au murit până acum în Ucraina

Duelurile de artilerie rămân, însă, periculoase. Tancurile ucrainene apucă să tragă doar câteva proiectile, apoi sunt nevoite să se mute pe alte poziții.

Pierderile rușilor sunt uriașe, spun oficialii ucraineni.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Din 24 februarie, Rusia plătește pentru acest război absurd cu Ucraina cu aproape 300 de vieți de soldați, zilnic. Va veni și ziua în care numărul morților va depăși pragul admisibil, chiar și pentru Rusia”.

În ciuda războiului, localnicii din zonele aflate în apropierea frontului încearcă să-și ducă viețile mai departe. În Soledar, de exemplu, au ieșit să planteze varză printre resturi de rachete.

Evhenii Evheniievich, fermier din Soledar: „Ne bombardează de peste tot, în fiecare zi. Ce putem face? Trebuie să trăim cumva, trebuie să supraviețuim cumva”.

Lavrov, vizită oficială în Turcia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, este într-o vizită oficială în Turcia, iar unul dintre principalele subiecte este crearea unui coridor naval sigur prin care ucrainenii să-și poată exporta grâul în restul lumii.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Ucraina trebuie să-și demineze porturile, ceea ce ar permite navelor - după ce ar fi verificate de militarii noștri pentru a ne asigura că nu transportă arme - să intre în porturi și să încarce grâne. Apoi, cu ajutorul nostru dacă va fi necesar, să continue spre apele internaționale”.

Președintele Putin a mai spus că Rusia nu va folosi coridoarele deminate ca să încerce vreo acțiune ofensivă asupra porturilor, însă ucrainenii nu îl cred.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult