Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, după atacul de la centrala nucleară de la Zaporijia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Volodimir Zelenski spune ca, Moscova a săvârșit, "un atac criminal direct şi nesăbuit" și "un act de teroare". Preşedintele ucrainean a cerut noi sancțiuni, asupra întregii industrii nucleare ruse.
Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării avertizează că războiul este pe cale să intre într-o nouă fază o contra-ofensivă rusă, în sud.
Bombardamentele de la centrala nucleară de la Zaporijia au afectat reţeaua de înaltă tensiune şi unitatea de azot-oxigen, determinând operatorii să deconecteze un reactor, deşi nu s-au înregistrat scurgeri radioactive. Centrala a fost cucerită de forţele ruse încă din martie, dar este în continuare operată de tehnicieni ucraineni.
Volodomir Zelenski: "Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru faptul că a creat o amenințare la adresa unei centrale nucleare. Cel care provoacă amenințări nucleare pentru alte națiuni, în mod cert nu este capabil să folosească în siguranță tehnologiile nucleare."
"Posibilele consecinţe ale lovirii unui reactor în funcţiune sunt echivalente cu folosirea unei bombe atomice" - a avertizat și ministrul ucrainean de Externe.
Rusia: Doar printr-un noroc a fost evitată o scurgere de radiaţiiÎnsă, de la Moscova, Ministerul rus al Forțelor Armate susţine că ucrainenii sunt de vină pentru acest bombardament şi că doar printr-un noroc a fost evitată o scurgere de radiaţii.
Kievul și Moscova se acuză reciproc și de atacul care a avut loc vineri asupra unui spital din Donețk. Cel puțin cinci persoane, inclusiv o fetiță de trei ani, au fost rănite.
Proiectilele cad în continuare și peste orașul port Nikolaev, din sudPrincipalul spital din oraș a fost lovit de obuze, în timpul unui bombardament de zilele trecute. Din fericire, fără victime, dar nu se mai pot folosi secțiile speciale, inclusiv cea de terapie intensivă.
Localnic: "Nu avem un adăpost subteran cu echipamente speciale. Cel mai greu pentru noi este că bombardamentele nu se opresc niciodată, zi și noapte, mai ales noaptea..."
Palatul administrației regionale, cu partea centrală ... "demolată" de explozii, este simbolul lunilor de atacuri asupra orașului Nikolaev.
Soldat, în clădirea distrusă: "Au fost 36 de morți, aici. Nu îmi mai amintesc câți răniți... Steagul era aici..."
La Nikolaev a fost instituită starea de asediu, zi și noapte, până luni dimineața cel puțin. Autoritățile speră că astfel pot fi identificați și reținuți trădătorii care sprijină forțele invadatoare.