Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia, acuzată că își răpește proprii cetățeni și îi trimite cu forța în războiul din Ucraina

Cetățenii din Republică rusă Cecenia afirmă că sunt răpiți și forțați să lupte ca "voluntari" în războiul Rusiei din Ucraina.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Acest detaliu grav a fost făcut de mai multe organizații pentru drepturile omului și publicat de Yahoo News.

Astfel, sute de ceceni sunt strânși pentru "răpiri în masă", a raportat 1Adat, un grup pentru drepturile omului care militează împotriva corupției din Cecenia și a propagandei rusești.

"Persoanelor răpite li se cere să semneze o hârtie în care declară că sunt voluntari pentru a fi trimiși în Ucraina, în caz contrar sunt amenințați cu fabricarea de dosare penale. Toți cei care merg în Ucraina în acest fel vor fi folosiți pe linia frontului, ca carne de tun", susțin cei de la 1Adat într-un comunicat.

O altă organizație pentru drepturile omului, Vayfond, afirma la începutul acestei luni că a primit "zeci" de mesaje de la persoane din Cecenia care au spus că sunt forțate să se pregătească să meargă în Ucraina, în ciuda faptului că nu sunt membri ai forțelor de ordine sau militari, de asemenea.

Citește și
lavrov
Lavrov acuză Occidentul că a creat „un război total” împotriva Rusiei: „Este o rusofobie fără precedent”

Liderul cecen Ramzan Kadîrov este unul dintre favoriții președintelui rus Vladimir Putin, dar și unul dintre cei mai agresivi susținători ai invaziei ruse din Ucraina. Acesta a sugerat, de asemenea, că cetățenii care se oferă voluntari pentru a lupta în Ucraina ar putea fi plătiți cu 300.000 de ruble.

Zeci de mii de soldați ai Kremlinului uciși în cele patru luni de război

Însă, conform rapoartelor, soldații ceceni mor zilnic în conflictul de pe teritoriul ucrainean.

Recrutarea forțată de luptători în Cecenia, despre care s-a raportat, este doar cel mai recent indiciu că trupele rusești se clatină în Ucraina. Acestea au pierdut zeci de mii de soldați la peste trei luni de război, potrivit calculelor armatei ucrainene, atât de mult încât au fost nevoite să renunțe la unele obiective ambițioase în război și să se regrupeze pentru a-și concentra asaltul asupra estului Ucrainei.

Totodată, Moscova a făcut eforturi pentru a conta pe alte surse de personal și luptători mercenari, cum ar fi cei din Grupul rus Wagner, potrivit evaluărilor serviciilor secrete americane.

În ultima vreme, forțele rusești "au întâmpinat dificultăți" în lupta în războiul din Ucraina, a precizat Kadîrov în timpul declarațiilor făcute la Moscova săptămâna trecută.

Potrivit serviciilor de informații britanice, guvernul rus s-a bazat deja pe luptătorii ceceni în asaltul asupra Mariupolului. După ce au întâmpinat o rezistență dură din partea ucrainenilor, forțele rusești au suferit pierderi semnificative de personal și au fost nevoite să completeze cu luptători alternativi, se arată într-o evaluare a serviciilor de informații a Ministerului britanic al Apărării de la începutul acestei luni.

"Rezistența acerbă a ucrainenilor a întârziat capacitatea Rusiei de a obține controlul deplin asupra orașului. În încercarea de a învinge rezistența ucraineană, Rusia a folosit în mod semnificativ personalul auxiliar. Aceasta include o desfășurare de forțe cecene, probabil formate din câteva mii de luptători concentrați în principal în sectoarele Mariupol și Luhansk", susține Ministerul britanic al Apărării.

„Kadîroviții”, prezenți în Ucraina încă de la începutul războiului

De precizat, Ramzan Kadîrov și vărul său, Adam Delimkhanov, au avut un control strâns asupra atacurilor din Mariupol.

Serviciile secrete ucrainene au acuzat, de asemenea, Cecenia de recrutarea de luptători pentru războiul din Ucraina, în principal pentru Mariupol și Luhansk. Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a divulgat la începutul acestei luni o listă cu numele a 2.425 de luptători ceceni care ar fi fost implicați în lupte.

"Așa-numiții 'Kadîroviți' au început să intre pe teritoriul Ucrainei în primele zile ale invaziei militare pe scară largă a Rusiei", a declarat agenția de informații.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult