Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rusia a început să recruteze bărbați din zonele ocupate Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor Moscovei

Ucraina a anunțat, sâmbătă, că armata Kremlinului a început să emită ordine de încorporare bărbaților din regiunile ucrainene pe care le controlează.

Statul Major al armatei ucrainene a oferit noi detalii privind mobilizarea trupelor lui Putin. După experții internaționali au catalogat drept o stiuație de criză pentru Rusia, privind decretul de mobilizare semnata de Vladimir Putin, Kievul transmite că și bărbații din Herson și Zaporojie, zone aflate sub control militar al Moscovei, au început să primească deja ordinele de înrolare.

Așadar, potrivit Statului Major al armatei ucrainene, cei care primesc aceste ordine sunt doar cei care au pașaport rusesc și vârsta optimă pentru încorporare.

„În teritoriul temporar capturat și ocupat al Ucrainei, puterea ocupantă organizează așa-numitele 'referendumuri'. În legătură cu procentul scăzut de vizite la 'secțiile de votare', angajații 'comisiilor electorale', însoțiți de militari înarmați ai forțelor armate ale federației ruse, colectează semnăturile localnicilor direct la locul de reședință al acestora.

În regiunile Zaporojie și Herson, autoritățile de ocupație au început să trimită citații de mobilizare bărbaților de vârstă de recrutare care au renunțat la cetățenia ucraineană și au primit pașapoarte ale Federației Ruse”, au transmis reprezentanții Statului Major al armatei ucrainene.

Citește și
centru mobilizare rusia
Cum arată marea mobilizare din Rusia, după ordinul lui Putin: De ce dracului țipați ca femeile? Gata cu joaca! | VIDEO

Așa-zisele referendumuri au loc în patru regiuni din Ucraina

Așa-zisele referendumuri au început de vineri în regiunile Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk.

Occidentul susține că este vorba despre o "farsă", care nu poate produce consecințe juridice. Chiar și Turcia, al cărei lider are o relație apropiată cu Putin, a anunțat că nu va recunoaște rezultatul votului.

Din motive de securitate, membri ai comisiilor de votare merg din ușă în ușă însoțiți de militari ruși sau ceceni înarmați până în dinți, iar votul numai secret nu este.

Numai că unele imagini filmate la votare arată că unii oameni nici nu știu prea bine pentru ce e referendumul. Sunt îndrumați de "binevoitori" să aleagă opțiunea dorită de Moscova.

Organizatorii referendumului au dat deja publicității primele rezultate. Încă din prima zi, ar fi votat deja 15% dintre localnici.

În Republica Populară Luhansk, de exemplu, 97% dintre votanți ar fi optat pentru alipirea la Rusia. Aceeași situație și în regiunea Zaporojie, deși un studiu realizat mai demult arăta că 87 dintre locuitorii orașului Energodar, acum ocupat, nu voiau să se rupă de Ucraina.

Referendumuri au loc în regiunile separatiste din est Luhansk și Donețk, precum și în sudul Ucrainei, în Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor ruse. Aceste teritorii reprezintă aproximativ 15 la sută din Ucraina. În Crimeea, ocupată de ruși în 2014, populația rusă a sărbătorit referendumurile cu un concert dedicat regiunilor separatiste.

La Kiev, referendumurile au fost condamnate de oficialii ucraineni și de aliații lor occidentali, ca fiind doar o tentativă ilegitimă de a anexa cu forța teritorii ocupate în timpul războiului. Și Turcia a anunțat că nu le recunoaște și că teritoriile ocupate sunt, de drept, ale Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult