Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul din Gaza, departe de a se încheia. Un expert american a anunțat ce urmează să se întâmple în enclavă

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au împlinit două luni de la atacul devastator comis de Hamas împotriva Israelului și, implicit, de la izbucnirea războiului care a provocat o criză umanitară fără precedent în Fâșia Gaza.

Presați de americani să-și încheie ofensiva cât mai rapid, israelienii strâng lațul în jurul comandanților grupării teroriste, care se ascund în tuneluri.

În ultimele zile, armata israeliană a înregistrat mai multe succese în sudul Fâșiei Gaza. Potrivit oficialilor de la Tel Aviv, zeci de militanți Hamas au ieșit din tuneluri și s-au predat.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: "Luptătorii forțelor armate și ai agențiilor de informații au arestat și au interogat sute de persoane suspecte că ar fi participat în activități teroriste. În ultima zi, mulți s-au predat. Informațiile pe care le adunăm în timpul interogatoriilor ne sunt de folos în continuarea luptelor".

Există însă și voci care susțin că o parte dintre cei care apar în imaginile oferite de israelieni sunt, de fapt, civili palestinieni fără legătură cu Hamas.

Citește și
armata israeliană
La două luni de la atacul Hamas împotriva Israelului, armata israeliană strânge lațul în jurul comandanților grupării

Unele imagini publicate chiar de gruparea Hamas arată ce lupte acerbe se poartă în sudul Fâșiei Gaza. În același timp, propaganda militanților vrea să demonstreze că are forțe suficiente să reziste armatei Israelului.

Armata israeliană a încercuit casa liderului Hamas

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că armata a reușit să încercuiască locuinta principalului lider Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar.

Însă nu este clar dacă în casa, transformată într-o adevărată fortăreață, s-ar afla și cel considerat inițiatorul atacului din 7 octombrie.

General-locotenent în retragere Mark Schwartz, fostul coordonator al securității SUA pentru Israel și Autoritatea Palestiniană: "Cred au fost câteva succese (ale Israelului), dar ideea este că vor urma încă multe lupte terestre și cred că veți vedea, în săptămânile următoare, lovituri asupra unor țintire mai precise, care urmăresc liderii Hamas, așa cum se prezintă ei".

Armata Israelului susține că a capturat sau ucis până acum mii de militanți ai Hamas. Dar asta înseamnă doar o mică parte din cei 30.000 de membri activi, câți consideră oficialii israelieni că are gruparea.

Însă, sub o presiune tot mai mare la nivel internațional și criticați dur în ultima vreme de Statele Unite, israelienii s-ar putea să reducă treptat intensitatea operațiunii.

Ofer Shelah, fost parlamentar israelian: "Ajungem la un punct de cotitură în care întrebarea majoră nu va mai fi câți oameni vom ucide, ci, mai degrabă, ce se va întâmpla în Fâșia Gaza, astfel încât situația de acolo să se schimbe complet și nimic asemănător cu Hamas să mai poată deveni din nou o amenințare militară pentru Israel?".

Până atunci, civilii de ambele părți își pun speranțele într-un nou acord de încetare a focului.

Thomas White, Ddrector al afacerilor UNRWA-Gaza: "Oamenii sunt împinși tot mai spre sud, iar întrebarea care e pe buzele tuturor este «Ce urmează?». Dacă luptele ajung lângă Rafah, unde se mai pot refugia?".

Pe de altă parte, Hamas amenință cu uciderea ostaticiilor israelieni rămași încă în mâinile teroriștilor, dacă nu se ajunge la un armistițiu cât mai rapid.

Osama Hamdan, înalt oficial Hamas: "Le transmitem familiilor celor capturați că războiul (dus de Israel) împotriva oamenilor noștri nu vă va aduce fiii înapoi. Nu se vor întoarce acasă până când nu se oprește agresiunea. Șansele ca (ostaticii) să se întoarcă sunt tot mai mici cu cât se prelungește agresiunea".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult