Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 22 martie. Lupte grele în Donețk, Mariupol și Kiev
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
CITIȚI aici tot ce s-a întâmplat cu războiul din Ucraina, ziua 27!
Un expert britanic estimează că pierderile rușilor sunt disproporționate pentru unități de elită, semn că Moscova deja începe să trimită în Ucraina recruți cu pregătire militară foarte slabă.
Pe de altă parte, Kievul anunță dejucarea unei noi tentative de asasinat împotriva preşedintelui Zelenski.
Dmitro și Tania Șvets și-au petrecut primele 23 de zile de război ascunși în pivnița casei lor din Mariupol, alături de fiica de 7 ani, Vlada, și de părinții bărbatului. Cei tineri au reusit să fugă din orașul transformat în ruine, acum izolat complet de restul Ucrainei.
Dmitro Șvets: "Mama are nervii vraiște, n-a mai ieșit din pivniță de la începutul războiului. Tata m-a implorat plângând să plecăm oriunde, numai să plecăm”.
Dmitri a condus 15 ore printre pozițiile rușilor. Spune că în Mariupol rămân doar cei fără bani, fără mașini ori cei care nu se pot deplasa.
”Nu am făcut o baie timp de trei săptămâni, am folosit o găleată și un sac pe post de toaletă”, a scris Tania în jurnalul ei. Forțele ruse ataca grupuri de civili care așteptau la coadă pentru mâncare, apă sau medicamente.
Dmitro: ”Bomba a căzut langa mine, au murit pe loc 3 oameni care erau în fața mea la coadă. Le-am săpat mormintele”.
Manolis Androulakis, consulul general al Greciei în Mariupol: ”Mariupol se va numără printre acele orașe complet distruse de război, precum Guernica, Alep, Coventry, Groznai, Leningrad. Nu mai există viață în Mariupol. În nici 24 de ore au distrus complet infrastructura, sursele de energie, de apă, rețelele de comunicații.”
În Mariupol, forțelor de ocupatie li s-au alaturat si mercenarii ceceni, daca ne luam dupa imaginile postate constat pe Telegram de liderul lor, Ramzan Kadîrov.
La Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, mulți localnici trăiesc în stații de metrou de cand a început războiul. La morga din Harkov ajung zilnic între 50 si 100 de trupuri.... dar nu exista personal pentru examinare și îngropare.
Satul Liutiș, situat in nordul Kievului, este atacat constant de rusii care vor sa intre în Capitală. Ucrainenii sapă tranșee și pregătesc capcane. Până de curand instructor de înot, un barbat e acum, vrând nevrând, expert în tactici militare.
John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon: "Trupele ruse încă sunt blocate în jurul orașelor Kiev, Harkov, Cernigău și a multor altora. Este motivul pentru care rușii recurg la lovituri cu raza lunga, bombardamente de la distanță mare. Aceasta tactică s-a intensificat in ultimele zile.
După atacul cu rachetă care a devastat un centru comercial din Kiev și a ucis 8 civili, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că atacul ar fi vizat lansatoare de rachete şi tunuri autopropulsate ucrainene aflate în parcarea mall-ului. Rușii au publicat și presupuse imagini doveditoare, dar locul și data filmarii nu pot fi stabilite.
Rabinul-șef al Ucrainei respinge categoric pretextul absurd oferit de Moscova de a invada Ucraina: ”Rușii au nevoie de denazificare.
Rușii spun că au venit să ne salveze, dar de fapt au venit sa ucidă oameni. Nu doar ucraineni, ci și rusi, evrei. Omoară pe toata lumea.”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Boris Romancenko a fost ucis în Harkov. E un supraviețuitor al lagărelor naziste. Avea 96 de ani. Gândiți-vă puțin! A scăpat de la Buchenwald, Mittelbau-Dora, Peenemuende și Bergen-Belsen, lagărele morții create de Hitler. Dar a fost ucis de un proiectil rusesc care a lovit un bloc de locuințe din Harkov.” În acest timp, un ziar rusesc apropiat de Kremlin a publicat, se pare din greșeală, un material de informare despre pierderile suferite de armata rusă în Ucraina. Astfel, pentru scurt timp, pe site a aparut informatia că au murit 9.800 militari, adica de 20 de ori mai multi decat recunoaste oficial Kremlinul. Paragraful respectiv a fost retras imediat, iar rușii susțin că hackerii sunt cei care au strecurat inițial rândurile respective în articol.”
Un nou obstacol pentru ruși vine de la starea terenului. Noi imagini surprinse din satelit arată zone extinse inundate dupa revărsarea râului Irpin, într-o zonă critică pentru avansul trupelor invadatoare către Kiev.”
Doneșk și Mariupol sunt bombardate rău, dar .. ucrainenii rezistăLiderul auto-intitulatei Republici Donețk a recunoscut că orașul nu va cădea în zilele următoare, deși totul este o ruină. Cei care au reușit să scape cu fugă din orașul asediat spun că aproape 90% dintre clădiri au fost distruse.
Și capitala Kiev e într-o situație critică. Cel puțin 8 oameni au murit luni, 21 martie, după ce o rachetă a căzut într-un centru comercial înconjurat de blocuri și case.
Rușii, pe de altă parte, susțin că au țintit, de fapt, tunuri și lansatoare de rachete amplasate în zonă.
Război în Ucraina. Mariupol rezistă, în ciuda bombardamentelor grelePortul Mariupol rezistă, în ciuda celor trei săptămâni de asediu continuu.
Forțele ruse au transformat orașul de la țărmul Mării Azov într-o ruină și l-au izolat complet de restul Ucrainei. Pentru că oficialii de la Kiev au respins ultimatumul dat de ruși, care cereau capitularea orașului-port, bombardamentul a fost reluat. Pe străzi se dau lupte crâncene.
O echipă de televiziune de la un canal TV rusesc, NTV, a fost surprinsă de bombardament în iadul zilnic de la Mariupol.
Omar Magomedov, NTV corespondent: ”Nu sunt ținte militare aici, dar lovesc în zone rezidențiale. Oamenii se adăpostesc în beciuri și la subsoluri, unii în apartamentele lor de bloc.”
Dmitro Gurin, parlamentar ucrainean: ”Nu mai există Mariupol. Au bombardat tot. Teatrul dramatic, maternitatea, școala de artă... toate astea sunt interesante la știri, dar, în realitate, au bombardat tot. Nu mai avem Mariupol, trebuie să reconstruim orașul de la zero.”
Potrivit cifrelor oficiale, aici au murit 2.500 de oameni. Dar bilanțul îi acoperă doar pe cei găsiți pe stradă. Nimeni nu știe câte trupuri fără viață sunt în blocurile distruse de bombardamente. Cei care au apucat să iasă din orașul sub asediu nu credeau că vor scăpa cu viață.
Maria Fiodorova, 77 de ani, refugiată din Mariupol: ”Am venit din Mariupol. Aproape 90% din oraș a fost distrus. Nu mai e nimic în picioare acolo.”
Roman Skliarov, refugiat din Mariupol: ”Nu știu cum o să mă mai duc înapoi acolo. Am văzut o poză, am văzut cum arată casa mea acum. E arsă complet. Sper să nu se întâmple la fel și cu capitala mea, Kievul.”
Război în Ucraina. Locuitorii Kievului trăiesc clipe de groază
Kievul începe să semene tot mai mult cu Mariupol. Mulți localnici au rămas fără locuințe, iar alții stau în condiții îngrozitoare. Sentimentul comun este ... groaza.
Natașa Chikova, localnic: ”Suntem foarte speriați. Nu avem gaze, nu avem căldură sau curent, doar apă rece. Nu știu dacă avem apă caldă. Totul e distrus. Am început să facem un pic de ordine, dar totul e distrus.”
După atacul cu rachetă care a transformat în moloz un centru comercial din Kiev, Ministerul Apărării de la Moscova a dat publicităţii câteva imagini filmate cu o dronă, în care apar lansatoare de rachete şi tunuri autopropulsate ucrainene în parcarea mall-ului. Oficialii ruşi spun că bombardamentul ar fi vizat o ţintă militară legitimă. Dar cel puțin 8 oameni au murit în explozie.
Clémence Dibout, reporter BFM TV: ”N-a mai rămas aproape nimic întreg, în jur... Doar resturi, mașini strivite... Cu excepția aceleia din mijloc, care a fost, miraculos, ferită... Dar suflul exploziei a distrus totul pe o distanță de sute de metri.”
Olga, o tânără de 27 de ani, și-a apărat bebelușul cu propriu trup când o explozie le-a devastat apartamentul, pe 18 martie, într-un cartier din Kiev. Medicii spun că tânăra mama a avut ... 25 de răni din pricina exploziei. Dar fetița ei, Victoria, este teafără.
”Tocmai o acopeream cu păturica, să-i fie cald și, de aceea, copilul a supraviețuit, m-am aplecat asupra ei... Aveam o rană la cap, sângele curgea și se prelingea peste copil. Nu înțelegeam ce se întâmplă, mi se părea că sângerează copilul meu” - a povestit mama.
Într-o suburbie a capitalei ucrainene, o familie și-a îngropat băiețelul de numai 2 ani, ucis de un proiectil.
Chiar și aerul e periculos pentru localnici, după atâtea explozii.
Vitali Kliciko, primarul Kievului: ”Aerul este poluat, aşa că nu deschideţi geamurile şi, atunci când ieşiţi afară, protejaţi-vă plămânii purtând măşti tip FFP2.”
Război în Ucraina. S-au dat lupte grele în HarkovȘi în suburbiile orașului Harkov s-au dat lupte grele. Rușii au fost împinși cu greu înapoi. Un ofițer ucrainean abia a scăpat cu viață dintr-un bombardament.
Ofițer ucrainean: ”A fost înfricoșător, a fost asurzitor, subsolul m-a protejat. Nu pot descrie ce am simțit, cât de teamă mi-a fost pentru familia mea.”
Deocamdată, avansul forțelor ruse la Harkov a fost oprit. Dar apărătorii orașului știu că lupta nu s-a terminat. Președintele Zelenski le-a transmis un mesaj direct tuturor ucrainenilor: să lupte pentru libertatea lor.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Fac apel la toți ucrainenii, să facă totul pentru a apăra țara noastră peste tot, pentru a ne salva patria. Luptați, susțineți și aruncați-i afară pe acești sclavi, pe acești ocupanți, ca să putem trăi din nou liber și pașnic în Ucraina, așa cum ne place.”
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 22-03-2022 05:59