Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răsturnare de situație. Tânăra care l-a ucis pe bloggerul rus credea că dă un test pentru angajare și nu știa de explozibil

Tânăra care l-a omorât pe bloggerul rus pro-Putin a declarat anchetatorilor că nu știa de explozibilul din statuia pe care i-a oferit-o victimei și credea că duce la îndeplinire un test pentru angajarea sa la un site de presă din Ucraina.  

Daria Trepova le-a declarat brutalilor anchetatori de la FSB că era convinsă de faptul că dă o probă pentru angajarea sa ca jurnalist la un site media din Ucraina și nu știa că în statuia pe care i-a dăruit-o bloggerului se afla explozibil, scrie Daily Mail, care citează transcrieri din raportul FSB obținute de publicația rusă Fontanka.

Rusoaica în vârstă de 26 de ani credea că dă un test de „rezistență la propagandă” pentru o instituție de presă ucraineană când i-a înmânat bloggerului pro-Putin Vladlen Tatarski o mică statuie umplută cu explozibili care l-au făcut apoi bucăți pe bărbat.

Daria Trepova este acuzată de săvârșirea unui ”act terorist de către un grup organizat care a provocat moartea intenționată”. La scurt după explozie, ea a fost reținută de poliție și escortată la Moscova din Sankt Petersburg, sub pază înarmată.

Marți, Trepova a fost dusă la o audiere cu ușile închise la un tribunal rus și i s-a ordonat să rămână în arest timp de două luni, în așteptarea unei anchete. Daria riscă până la 20 de ani de închisoare.

Citește și
bloger rus
Atentat la o cafenea din Sankt Petersburg. Bloggerul rus ucis: ”O să învingem pe toată lumea, o să îi ucidem pe toți”
Livrarea statuetei ar fi fost o probă practică pentru angajare

Trepova a spus la interogatoriu că i s-a oferit un loc de muncă ca redactor la o platformă media ucraineană, dar i s-a spus că mai întâi trebuie să finalizeze o formă de stagiu, prin îndeplinirea unor sarcini.

Dariei i s-ar fi spus că prima ei sarcină este să-l vadă pe Vladlen Tatarski vorbind la unul dintre evenimentele sale și să facă apoi cunoștință cu bloggerul pro-Kremlin și susținător ferm al războiului Rusiei din Ucraina.

Fontanka a raportat că i s-ar fi dat ulterior un „obiect secret” de către un șofer de taxi din Moscova - despre care, de asemenea, nu știa ce făcea.

Rapoartele FSB spun că statuia plină cu explozibili a fost comandată prin aplicația de mesagerie Telegram și a fost livrată anonim unui intermediar.

Daria Trepova a primit apoi următoarea sarcină, care era să se întâlnească din nou cu Tatarski și să-i dea pachetul.

Rapoartele spun chiar că un bilet a fost cumpărat de la aeroportul internațional Pulkovo din Sankt Petersburg către Uzbekistan, ca parte a călătoriei ei în siguranță în Ucraina.

Explozia a avut loc când propagandistul lui Putin vorbea la un eveniment politic la cafeneaua Street Food nr. 1 din Sankt Petersburg, când statuia primită de la Daria Trepova a explodat lângă el, ucigându-l și rănind alte 32 de persoane.

Kremlinul spune că atentatul a fost organizat de Kiev, dar fără niciun fel de dovezi

Autoritățile ruse au descris atentatul drept un act de terorism și au dat vina pe agențiile de informații ucrainene pentru orchestrarea acestuia.

Poliția a arestat-o pe Trepova, care a fost văzută în video cu câteva clipe înainte de explozie oferindu-i lui Tatarski o statuetă despre care se crede că ar fi conținut explozibili.

Ministerul de Interne al Rusiei a publicat un videoclip în care Daria Trepova îi spunea unui ofițer de poliție că ea a dus statueta la cafenea. Când a fost întrebată cine i-a dat-o, ea a spus că va explica mai târziu. Circumstanțele în care Trepova a vorbit nu erau însă clare, în sensul dacă era sau nu constrânsă.

Comitetul Național Antiterorist al Kremlinului, care coordonează operațiunile de combatere a terorismului, a susținut că atentatul a fost ”planificat de serviciile speciale ucrainene”. Ei nu au furnizat nicio dovadă care să susțină această afirmație.

Comitetul a adăugat că Daria Trepova este o ”susținătoare activă” a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, încarcerat. Anul trecut, ea a fost arestată și a petrecut 10 zile după gratii după ce a participat la un miting împotriva războiului.

Daria Petrova riscă 20 de ani de închisoare

Autoritățile ucrainene nu au răspuns direct acuzațiilor Rusiei, dar președintele Volodimir Zelenski a spus, referitor la atac, că nu se gândește la evenimentele din Rusia, iar consilierul său principal a spus că atentatul face parte din tulburările interne ale Rusiei.

Daria Trepova a fost arestată la Sankt Petersburg, dar cazul ei a fost preluat de Moscova, unde au sediul principalelor agenții de investigație ale țării, o reflectare aparentă a înaltei sale priorități.

Într-o audiere cu ușile închise, Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova a ordonat ca Trepova să rămână în arest până pe 2 iunie, în așteptarea anchetei. Legea rusă presupune o condamnare pe viață pentru infracțiuni legate de terorism, dar pedepsele pe viață nu sunt date femeilor, care riscă în schimb pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Potrivit relatărilor presei ruse, Daria Trepova le-a spus anchetatorilor că i s-a cerut doar să livreze bustul, dar nu știa ce se află în el.

Atentatul de la Sankt Petersburg a fost cel mai recent atac din interiorul Rusiei asupra unei figuri pro-război de profil înalt. Anul trecut, un comentator TV naționalist a fost asasinat când o bombă a explodat în SUV-ul ei, în afara Moscovei.

Tatarski era pseudonimul lui Maxim Fomin, care acumulase peste 560.000 de urmăritori pe canalul său de Telegram. Tatarski, care s-a alăturat separatiștilor din estul Ucrainei după ce o insurgență susținută de Moscova a izbucnit acolo în 2014, a luptat în prima linie ani de zile înainte de a se reprofila ca blogger.

Daria s-a tuns și și-a vospit părul după atentat

Bloggerii militari au devenit din ce în ce mai vizibili în Rusia, pentru a susține războiul lui Putin, dar uneori expun deficiențele strategiei militare, în timp ce Kremlinul a închis instituții de presă independente și pedepsește orice critică la adresa războiului.

Noile informații vin după ce Daria Trepova a fost filmată luni cu mâinile legate de un calorifer în timp ce era interogată de anchetatorii ruși. Ea a recunoscut că a dus statuia încărcată cu explozibili, dar și-a pledat nevinovăția susținând că i s-a înscenat totul și nu știa ce se afla în bust.

Șeful armatei private Wagner, Evgheni Prigojin, a vizitat miercuri cafeneaua distrusă de atentat, unde a fost filmat vorbind cu un grup de oameni.

Potrivit presei ruse, poliția a urmărit-o pe Trepova folosind camere de supraveghere, deși aceasta și-ar fi tuns părul lung și s-a vopsit blondă pentru a-și schimba aspectul și a închiriat un alt apartament într-o aparentă încercare de a scăpa.

În imaginile filmate ale interogatoriului, Trepova a spus că înțelege de ce a fost reținută.

Când a fost întrebată de ce, ea a spus: ”Pentru... aș spune așa, pentru că am fost la locul asasinării lui Vladlen Tatarski”.

„Am adus acolo statueta care a explodat”, a spus Trepova. Întrebată cine i-a dat statueta, ea a răspuns că va spune „mai târziu”.

Imaginile camerelor de supraveghere par să o arate pe Daria Trepova, rezidentă din Sankt Petersburg care a fost reținut anterior pentru că a participat la mitinguri împotriva războiului, intrând în cafenea cu o cutie care conținea ceea ce ar fi fost o statuetă ce conținea 450 grame de TNT - cu doar câteva minute înainte de explozie.

Serghei Prigojin nu crede că atentatul de la cafeneaua sa a fost organizat de Kiev

Ministerul de Interne al Rusiei a trecut-o imediat pe Trepova pe lista de urmăriți a Rusiei, fiind suspectată de uciderea lui Tatarski după ce a fugit de la fața locului - dar a fost arestată la câteva ore de la eliberarea mandatului.

Partenerul Dariei Trepova, Dmitri Rilov - în vârstă de 20 de ani și membru al așa-numitei Armate de Eliberare a Rusiei - a insistat și el că i s-a înscenat totul iubitei sale

Șeful grupării Wagner și proprietar al cafenelei unde a avut loc atentatul, Prigojin, a declarat că nu crede că forțele ucrainene s-au aflat în spatele atacului.

”Este într-adevăr similar cu uciderea lui Daria Dughina (fiica ideologului lui Putin, care a fost ucisă anul trecut, la vârsta de 29 de ani, într-o explozie de mașină)”, a spus el.

”Nu aș da vina pe regimul de la Kiev pentru asta. Cred că a fost un grup de radicali de dreapta (ucraineni) care au făcut-o, ceea ce este puțin probabil să aibă legătură cu guvernul”.

Declarația acestuia vine după ce liderul Wagner a susținut că Rusia a preluat controlul asupra Bahmutului - un oraș din estul Ucrainei, pe care Moscova încearcă de luni de zile să-l ocupe. Prigojin a vorbit în fața camerei ținând în sus un steag rusesc pe care era inscripționat numele lui Tatarski, ca un tribut adus bloggerului.

Anchetatorii ruși au mai spus că au identificat o a doua femeie suspectă, Maria Yaran, în vârstă de 40 de ani, ca fiind implicată în explozie. Se pare că ea se află printre victimele internate la spitalul din Sankt Petersburg după explozie.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult