Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răspunsul Rusiei după ce a fost acuzată că se amestecă în alegerile din R. Moldova și Georgia

Rusia a negat vineri din nou acuzaţiile că s-ar amesteca în alegerile din fostele republici sovietice Georgia şi Republica Moldova, denunţând în schimb "încercări fără precedent" ale Occidentului de a influenţa aceste alegeri, transmite agenţia EFE.

"Noi nu încercăm în niciun fel şi nici măcar nu avem ocazia de a influenţa dezvoltarea situaţiei în procesele electorale în aceste ţări", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa de presă zilnică.

În ce priveşte Georgia, unde sâmbătă au loc alegeri legislative, Rusia nu exercită influenţă şi nu se amestecă în afacerile interne ale acestei ţări, unde "georgienii sunt cei care trebuie să ia propriile decizii", a indicat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

În schimb, a continuat el, Moscova observă "încercări fără precedent din partea Occidentului de a interveni în desfăşurarea alegerilor" în Georgia. "Nu doar încearcă să-i răsucească mâna la spate (guvernului de) la Tbilisi, ci pur şi simplu încearcă să-i dicteze condiţiile. Desigur, este dificil de imaginat mândrul popor georgian tolerând astfel de ultimatumuri care-i sunt lansate zi de zi", a comentat Peskov.

Guvernul premierului georgian Irakli Kobajidze este acuzat de opoziţie şi de statele occidentale că înclină tot mai mult către Rusia, în timp ce importanţa strategică a Georgiei a crescut în contextul războiului din Ucraina. Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare nu au început, procesul de aderare fiind de facto blocat de Comisia Europeană, care doreşte o schimbare a guvernului de la Tbilisi.

Citește și
Vladimir Putin
Putin susține că a primit o „propunere secretă” din partea Ucrainei. Cum a ajuns pe masa Kremlinului

Relaţiile acestuia cu Occidentul s-au degradat în special după adoptarea în luna mai a unei legi a "agenţilor străini", descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept "lege rusească", întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Conform sondajelor, deşi majoritatea populaţiei este de acord cu aderarea la UE, partidul de guvernământ Visul Georgian rămâne popular şi are şanse să câştige alegerile, în timp ce premierul Irakli Kobajidze acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă de partea opoziţiei în politica internă a Georgiei.

Cât despre Republica Moldova, unde preşedinta pro-occidentală Maia Sandu a acuzat tentative de cumpărare de voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul de amendare a Constituţiei pentru aderarea viitoare la UE desfăşurate ambele duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a reafirmat că Rusia nu are niciun amestec.

El a remarcat în schimb că "au ieşit în evidenţă schimbări dificil de explicat în dinamica numărătorii voturilor la referendum", în care după o schimbare bruscă a tendinţei s-a impus în cele din urmă la mică diferenţă opţiunea favorabilă aderării la UE, cu 50,46% pentru faţă de 49,54% împotriva aderării.

"Liderii din (Republica) Moldova nu s-au deranjat să explice aceste anomalii. Experţii, evident, pun întrebări şi interpretează greşit rezultatele acestui referendum. Dar vom vedea alegerile, mai este turul doi" al alegerilor prezidenţiale, pe 3 noiembrie, a încheiat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Maia Sandu, care a obţinut 42,49% din voturi în primul tur, se va confrunta în turul doi cu candidatul opoziţiei, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, care a obţinut 25,95% din voturi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult