Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rachetele nucleare ruseşti care pot străpunge scutul de la Deveselu, testate cu succes

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a finalizat cu succes testarea noilor rachete Sarmat, cunoscute şi ca Satan.

 

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat finalizarea cu succes a testelor pentru rachetele intercontinentale Sarmat, care pot transporta  până la 16 focoase termonucleare şi au o rază de acţiune de cel puţin 10.000 de kilometri - ceea ce înseamnă că poate să lovească orice punct din Europa, dar şi obiective de pe ambele coaste ale SUA.

Potrivit şefului comitetului militar şi ştiinţific al Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei, colonelul Artiom Viatkin, rachetele au efectuat peste 50 de misiuni de test, înmcheiate cu succes. Primul test a fost făcut în decembrie 2017, iar producţia de serie va începe în 2020, urmând ca în 2021 să intre în dotarea forţelor armate ruse. Termenul anunţat iniţial era 2024, însă în contextul tensionării relaţiilor cu occidentul, programul de dezvoltare a acestor arme a fost urgentat.

Racheta RS-28 Sarmat, cunoscută şi drept Satan, ar fi, potrivit experţilor în domeniul apărării, invizibilă pentru sistemele de detectare şi s-ar deplasa cu o viteză atât de mare încât sistemele defensive precum de la Deveselu s-ar dovedi inutile, afirmau încă din 2016 experţii occidentali. 

Citește și
lansare racheta Sarmat
Noile rachete nucleare ruseşti, care pot străpunge scutul de la Deveselu, vor fi gata în 2020

Sarmat poate transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroşima şi Nagasaki, capabilă să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă.

În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 martie 2018 că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic „o rază de acţiune fără limită″ şi poate străpunge orice scut antirachetă. Această rachetă nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult