Putin vrea o nouă ordine mondială: „Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este ultimul pas înaintea anexării lor împreună cu Donețk și Luhansk, a căror independență a fost recunoscută de Rusia cu puțin înainte de începutul războiului.
Kremlinul a anunțat joi cât se poate de clar că Putin are de gând să ducă la final anexarea teritoriilor ucrainene, în ciuda reacțiilor negative de pe plan internațional.
Evenimentul festiv de la Moscova ar putea fi, însă, întunecat de eșecurile de pe front ale armatei ruse.
Discursul lui Vladimir PutinÎn ajunul ceremoniei de anexare a celor patru regiuni ucrainene ocupate, Vladimir Putin a ținut un discurs în fața șefilor de servicii secrete din țările membre ale Comunității Statelor Independente. A dat din nou vina pe Occident pentru războiul pe care îl poartă în Ucraina, dar și pentru conflictele înghețate din alte state ale fostei Uniuni Sovietice.
Vladimir Putin: "Știm că Vestul lucrează la scenarii care incită la noi conflicte pe teritoriile Comunității Statelor Independente. Avem destule. E suficient să ne uităm la ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina, la granițele unora dintre statele CSI. Bineînțeles, toate astea sunt rezultatul prăbușirii Uniunii Sovietice, e clar".
De la biroul său, Putin a transmis că în aceste zile se pun bazele unei noi ordini mondiale, care o va înlocui pe cea în fruntea căreia sunt Statele Unite ale Americii.
Vladimir Putin: "Procesul formării unei ordini mondiale mai echitabile are loc chiar sub ochii noștri. Vine cu probleme clare și cunoscute. Hegemonia unipolară se prăbușește necontenit, e o realitate obiectivă pe care Vestul nu vrea să o accepte".
Ca să arate cum stau lucrurile mai nou, Vladimir Putin anexează astăzi patru teritorii care aparțin de drept Ucrainei: Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Kremlinul a confirmat informațiile.
Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: "Ceremonia de semnare a Tratatelor prin care noile teritorii se alătură Federației Ruse va avea loc în sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, vineri, la ora 15 (ora Moscovei și a României)".
Maria Zakharova: "Oamenii au făcut o alegere conștientă și liberă. Au afirmat cu tărie în fața întregii lumi că dorința lor e să fie alături de Rusia, să-și lege soarta de cea a țării noastre care a fost, este și va fi patria lor istorică".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că vor fi semnate acorduri "cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse".
Val de critici la nivel internaționalDecizia a fost întâmpinată de un val de critici la nivel internațional.
Joe Biden, președintele SUA: "Statele Unite, și vreau să fiu foarte clar, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei".
Guterrres, secretarul-general al ONU: "(Anexarea) nu poate fi împăcată cu cadrul juridic internațional. E împotriva a tot ce ar trebui să protejeze comunitatea internațională. Încalcă țelurile și principiile Națiunilor Unite. E o escaladare periculoasă. Nu-și are locul în lumea modernă și nu trebuie acceptată".
Anexarea teritoriilor ucrainene a sporit și pericolul transformării conflictului într-unul nuclear. Oficiali de la Moscova au anunțat că Rusia ar fi capabilă să protejeze regiunile anexate cu arme atomice. Iar serviciile de securitate de la Kiev consideră că riscul este, cităm, "foarte ridicat", ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică împotriva armatei ucrainene. Senatorii americani din ambele tabere politice au reacționat dur la mesajele belicoase venite de la Kremlin.
Lindsay Graham, senator republican: "Dacă Putin va detona o armă nucleară în Ucraina ca să ne determine să cedăm și să facem un pas înapoi, cred că reacția ar trebui să fie copleșitoare. Ar trebui să fie catastrofică pentru Rusia. Din punctul meu de vedere, utilizarea unei arme nucleare de către Rusia, în Ucraina, ar fi un atac asupra NATO".
Richard Blumenthal, senator democrat: "Radiațiile care s-ar răspândi, consecințele catastrofale ale folosirii armelor nucleare în Ucraina s-ar răspândi spre Polonia. Practic, această radiație ar însemna un atac asupra țărilor NATO, potrivit Articolului 5".
Într-o intervenție la un post de radio, ministrul polonez de externe a precizat că răspunsul NATO la detonarea unei arme nucleare în Ucraina ar fi unul convențional: atacuri cu rachete și aviație asupra unor ținte rusești.